TEC i Vlorës ende pa një investitor » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 18/03/2019

TEC i Vlorës ende pa një investitor

Share
nga Admin
Mar 18, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Termocentrali i Vlorës, vazhdon të jetë një odise për qeverinë shqiptare dhe buxhetin e shtetit.

Ministria e Energjisë dhe Infrastrukturës ka pezulluar tenderin për dhënien me koncension të tij. Ndërsa prej vitesh tashmë, shpresa e vetme e qeverisë është vënia në punë e këtij termocentrali me gaz. Nafta, sipas studimeve nuk është ekonomike, ndërsa termocentrali nuk u vu në punë asnjëherë edhe për shkak të një defekti që në ndërtim, në impiantin e tij ftohës.

Ministria e Energjisë ka bërë të ditur se ka pasur kërkesa e madje edhe vizita të investitorëve potencialë në TEC-in e Vlorës. Por, sipërmarrësit duket se kanë pikëpyetjet e tyre në këtë drejtim.

Sipas Ministrisë së Energjisë, që nga mesi i Janarit, përfaqësues të 27 kompanive kanë zhvilluar vizita në terren dhe 23 prej tyre u njohën edhe me bazën e të dhënave të investimit të kryer.

Por, burimet zyrtare të ministrisë sqarojnë se, pas vizitës në terren, ka pasur gati 50 kërkesa për sqarime të mëtejshme mbi formën e Kontratës Koncesionare për termocentralin dhe ndërtimin dhe për tubacionin e gazit, i cili sipas tyre, ndikon në hartimin e planeve të biznesit të investitorëve. Ndaj, radha u takon sqarimeve të mëtejshme nga zyrtarët në fushën e e energjisë për investitorët e interesuar.

Prej gati 10 vitesh, TEC i Vlorës, nuk është vënë në funksion. Ndërkohë, nga buxheti i shtetit paguhen çdo vit (që nga ndërtimi), 6 milionë euro, kredi dhe shpenzime për mirëmbajtjen. Kjo shumë ka shkuar kështu sa rreth gjysma e investimit të realizuar (110 milionë euro).

Ndërsa kompanitë do të sqarohen për kushte të mëtejshme të kontratave, dy kushtet e njohura tashmë publikisht janë: nevoja për investim 56 milionë euro (lidhje e TEC-it me gazsjellësin në Fier) dhe rregullim i turbinës së ftohjes.


Evente

Rikthehet TË RINJTË FLASIN!

Korrik 31, 2019
2 PM – 5 PM