Takim për Ekonominë Qarkulluese, rritja e ndërgjegjësimit të OShC-ve dhe NVM-ve

Ekonomia qarkore

Qendra për Aftësi Konkurruese do të organizojë takimin për rritjen e ndërgjegjësimit dhe krijimin e rrjetit të bashkëpunimit të projektit “Rritja e ndërgjegjësimit të OShC-ve dhe NVM-ve mbi rëndësinë e Ekonomisë Qarkulluese në përputhje me Paketën e Ekonomisë Qarkulluese të BE-së”, financuar nga Bashkimi Europian.

Ky takim do të kryhet për rritjen e ndërgjegjësimit dhe krijimin e rrjetit të bashkëpunimit në datën 13 korrik, ora: 10.00 – 13.00, pranë Hotel Tirana International, tek Salla “Metropol”.

Projekti “Rritja e ndërgjegjësimit të OShC-ve dhe NVM-ve mbi rëndësinë e ekonomisë qarkulluese në përputhje mePaketën e Ekonomisë Qarkulluese të BE-së” synon të krijojë vetëdijen dhe edukimin për publikun e gjerë dhe palët e interesuara mbi strategjinë e Ekonomisë Qarkulluese të BE-së, me synimin drejt një ekonomie të qëndrueshme me karbon të ulët, burime efikase dhe konkurruese.

Qendra për Aftësi Konkurruese është një organizatë jo fitimprurëse dhe ka si mision zhvillimin e aftësive të individëve, organizatave dhe institucioneve, që të jenë konkurruese nëpërmjet inovacionit, sipërmarrjes dhe ndërkombëtarizimit.

Ky takim zhvillohet në vazhdën e aktiviteteve të rritjës së ndërgjegjësimit dhe rritjes së kapaciteteve me aktorë të ndryshëm lidhur me ekonominë qarkulluese.

Kriza aktuale shëndetësore dhe ekonomike pas shpërthimit të Covid-19 treguan edhe një herë rëndësinë e një ekonomie të gjelbër dhe modeleve të pastra të biznesit. Kjo krizë hodhi më shumë dritë në rëndësinë e Planit të Veprimit të BE-së për Ekonominë Qarkulluese dhe mbështet aktivitetet e kryera nga QAK në Shqipëri, me qëllim ngritjen e vetëdijes për ekonominë qarkulluese.

Objektivat e takimit: Prezantimi i progresit të projektit; prezantimi dhe diskutim i raportit kërkimor të bërë nga QAK me publikun e gjerë dhe NVM-të, me qëllim matjen e nivelit të njohurive dhe ndërgjegjësimit mbi Ekonominë Qarkulluese, pengesat dhe mundësitë e perceptuara; angazhimi i aktorëve në diskutim me qëllim ndarjen e perspektivave të tyre mbi Ekonominë Qarkulluese; dakordësimi mbi follow-up me aktorët e interesuar dhe krijimi i një rrjeti bashkëpunimi për ekonominë qarkullluese sipas modelit katër helikësh (Quadruple Helix Model)

Pjesëmarrësit: Takimi do të sjellë së bashku përfaqësues të institucioneve qendrore e vendore, të shoqërisë civile, të sektorit privat, nga organizatat partnere ndërkombëtare, akademia, si dhe përfaqësues të huaj.

Programi 

10.00 – 10.30

Regjistrimi i pjesëmarrësve

10.30 – 11.30

Hapja e aktivitetit

  • Diskutim në panel: “Ekonomia Qarkulluese nga perspektiva e aktorëve dhe rëndësia e krijimit të rrjetit të bashkëpunimit sipas modelit katër helikësh (qeverisja, NVM-të, akademia, OSHC-të)”
  • Prezantimi i programit dhe objektivave të projektit
  • Fjalët e mirëseardhjes

11.30 – 12-30

  • Diskutim i hapur
  • Përmbledhje e sesionit dhe dakortësimi mbi aktivitetet e ardhshme
  • Prezantim dhe diskutim i raporteve kërkimore të projektit

12.30 – 13.00

Dreka

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale