Studentët mësojnë më mirë nga librat sesa nga ekranet, thotë një studim


Studentët e sotëm e shohin veten si indigjenët dixhitalë, gjenerata e parë që rritet e rrethuar nga teknologjia.

Mësuesit, prindërit dhe shumë të tjerë me siguri e pranojnë ndikimin gjithnjë e në rritje të teknologjisë. Ne kemi parë shumë investime në klasa teknologjike, me studentët e pajisur tashmë me iPad nga shkolla dhe qasje në tekstet elektronike. Në vitin 2009, Kalifornia miratoi një ligj që kërkon që të gjitha tekstet e kolegjit të jenë në dispozicion në formë elektronike deri në vitin 2020; në vitin 2011, ligjvënësit në Florida miratuan legjislacionin që kërkon që shkollat publike të konvertojnë tekstet e tyre në versione dixhitale.

Lexoni: 7 arsye pse duhet të lexoni më shumë libra

Duke pasur parasysh këtë trend, mësuesit, nxënësit dhe prindërit mund të supozojnë se familjariteti dhe preferencat e nxënësve për teknologjinë përkthehen në rezultate më të mira të të nxënit. Por ne kemi zbuluar se kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë.

Hulumtuesit janë fokusuar në dallimet mes leximit në tekstet e shtypur dhe medias dixhitale. Ndërsa format e reja të klasave teknologjike si tekstet dixhitale janë më të aksesueshme dhe portabël, do të ishte gabim të supozohej se studentët automatikisht do të ishin më mirë me leximin dixhital thjesht, sepse e preferonin atë.

Shpejtësi – me një kosto

Puna jonë ka zbuluar një mospërputhje të konsiderueshme. Studentët thanë se preferonin dhe performonin më mirë kur lexonin në ekran. Por performanca e tyre në të vërtetë linte për të dëshiruar.

Për shembull, nga humumtimet e bëra që nga viti 1992, ne kemi zbuluar se studentët ishin në gjendje të kuptonin më mirë informacionin në tekstet e shtypura që ishin më shumë se një faqe. Kjo duket të jetë e lidhur me efektin shkatërrues që scrolling ka në të kuptuarit.

Kemi kryer tri studime që zbuluan aftësinë e studentëve për të kuptuar informacionin në letër dhe nga ekrani.

Së pari studentët vlerësuan preferencat e tyre për mediume të ndryshme. Pas leximit të dy pasazheve, një në internet dhe një të shtypur, këta studentë më pas përfunduan tre detyra: Përshkruani idenë kryesore të teksteve, listoni pikat kyçe të mbuluara në lexim dhe ofroni ndonjë përmbajtje tjetër relevante që mund t’iu kujtojnë tekstet e lexuara. Kur i mbaruan, ne u kërkuam që të gjykonim përformancën e tyre të të kuptuarit.

Lexoni: Ku mund të lexoni libra shqip në Internet?

Në të gjitha studimet, tekstet ndryshonin në madhësi dhe ne mbledhëm të dhëna të ndryshme (si p.sh., kohën e leximit). Megjithatë, u shfaqën disa përfundime kyçe që hedhin dritë mbi dallimet midis leximit në tekste dhe përmbajtjes dixhitale:

  • Shumica e studentëve preferonin të lexonin në mënyrë dixhitale.
  • Leximi online ishte dukshëm më i shpejtë sesa ai në tekstet e shtypura.
  • Studentët e vlerësuan të kuptuarit e leximit online më të mirë se sa ai i shtypur.
  • Në mënyrë paradoksale, të kuptuarit e përgjithshëm ishte më i mirë për leximin e shkruar në krahasim me atë dixhital.
  • Kur ishte fjala për pyetje specifike, të kuptuarit ishte dukshëm më i mirë kur pjesëmarrësit lexonin tekste të shtypura.

Mesa duket teknologjia në këtë aspekt është një hap mbrapa librit të shkruar.

burimi: BusinessInsider

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale