Stafit të Mbretëreshës do ti duhen 40 orë punë për të kthyer pas akrepat e 1000 orëve të Mbretëreshës

Sot, akrepat e orës janë zhvendosur 60 minuta mbrapa. Në gjithë vendet e Europës, ora ndryshoi në të njëjtin çast, për të patur diell apo dritë një orë më shumë, deri më 29 mars të vitit 2021, kur të kthehet sërish ora verore. Ndryshimi i njëtrajtshëm i orës në Europë filloi në vitin 1974, pas krizës së parë të naftës, në mënyrë që të shfrytëzonin më shumë dritën e diellit dhe të konsumonin më pak energji elektrike.

Sigurisht që në epokën ku jetojmë, diçka e tillë kalon pa u vënë re sepse detyrën për këtë kthim mbrapsht të akrepave e bën automatikisht teknologjia. Por, ekzistojnë ende disa orë që duhen përshtatur manualisht dhe dita e ndryshimit të orës përbën një ditë pune intensive për stafin e Mbretëreshës Elizabeth. Mendohet se do të shpenzohen 40 orë kohë për të ndryshuar akrepat e rreth 1000 orëve që zotëron Mbretëresha. 600 ndodhen në Buckingham Palace, 400 në Kështjellën Windsor dhe 50 në Palace of Holyroodhouse.

LEXO: Të dielën ndryshon ora/ Ndoshta për herë të fundit, akrepat kthehen 60 minuta pas

Për ta bërë këtë punë edhe më të vështirë, duket se përgjegjësia për ndryshimin e orëve në një vend është e vetëm një personi. Fjodor van den Broek tha për BBC se atij do t’i duhen 16 orë kohë për të kthyer mbrapsht akrepat e orëve në Kështjellën Windsor. “Jam vetëm unë dhe kam një koleg në Buckingham Palace që ndërron të gjithë orët atje. Përveç kësaj pune në këtë ditë të vitit, kam detyrën që t’i kontrolloj çdo javë pasi disa ulin ritmin dhe disa e shtojnë, duke ecur përpara. Kanë nevojë për mirëmbajtje sepse disa prej orëve janë 200 apo 300-vjeçare”, shpjegon Fjodor van den Broek.

Debati për orën e verës

Që nga viti 1996 të gjitha vendet e Bashkimit Evropian – plus Zvicra dhe vendet e Evropës Lindore – kanë miratuar të njëjtin kalendar për orën e verës, pavarësisht nga polemikat e shumta. Në verën e vitit 2018, Parlamenti Evropian miratoi heqjen e detyrimit që vendet anëtare të kalojnë nga një orë në tjetrën dy herë në vit. Secili shtet është i lirë të vendosë deri në prill 2021 nëse do të miratojë orën e verës, kohën diellore përgjithmonë ose të vazhdojë t’i alternojë ato. Vendet në Veri, të tilla si Finlanda dhe Polonia, po bëjnë presion për fundin e saj , ndërsa ato në Jug po lëvizin në drejtim të kundërt. Franca tashmë është shprehur me një votim popullor për ta mbajtur atë gjatë gjithë vitit. Nga ana tjetër, Italia vazhdon ta alternojë atë, veçanërisht për arsye ekonomike: ora e verës lejon të ndizni dritat një orë më vonë, me kursime të konsiderueshme.

Kursim energjie

Qëllimi i orës së verës që nga prezantimi i tij, në fakt, është të lejojë kursimin e energjisë falë përdorimit më të vogël të ndriçimit elektrik. Terna, kompania përgjegjëse në Itali për menaxhimin e rrjetit energjetik, vlerëson kursimet e lejuara nga miratimi i orës  së verës: në periudhën midis viteve 2004 dhe 2012 ajo tejkaloi 6 miliard kilovat orë me një kosto më të ulët prej 900 milion euro.

MIRROR

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale