Si të përdorim blockchain për të transformuar modelet e ndryshme të biznesit? » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 21/05/2019

Si të përdorim blockchain për të transformuar modelet e ndryshme të biznesit?

Share
nga Anerola Torollari
Maj 21, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Teknologjia Blockchain ka potencialin për të transformuar modelet e funksionimit të biznesit në afatgjatë. Nuk ka dyshim se përdorimi i Blockchain do të fitojë efikasitet të konsiderueshëm në zinxhirët e furnizimit global, transaksionet financiare, bilancet dhe madje edhe rrjetet sociale të decentralizuara. Disa aplikacione me blockchain janë një risi pasi ato mundësojnë krijimin e zgjidhjeve me kosto të ulët, duke prishur kështu modelet ekzistuese të biznesit.

Lexoni: 6 raste të përdorimit të Blockchain në teknologji

Në këtë artikull do të analizojmë rastet e përdorimit të blockchain në fusha të ndryshme duke shpjeguar edhe implikimet praktike.

Pasuritë e patundshme

A keni vënë re ndonjëherë se si pronarët e shtëpive që rifinancojnë ose blejnë prona janë subjekt i kostove të shumta të transaksioneve? Në kundërshtim me këtë, një individ mund të vendosë një pronë në blockchain në mënyrë që blerësit e ardhshëm të mund të rishikojnë dhe verifikojnë pronarin e një prone. Ky proces aktualisht bëhet manualisht me një çmim të ulët. Megjithatë, përdorimi i blockchain mund të çojë në rezultate më pak të shtrenjta dhe më efikase.

Transaksioni i pasurive të paluajtshme është një proces i shtrenjtë ku individë të tillë si ndërmjetësit, bazat e të dhënave të pronësisë qeveritare, kompanitë e sigurimeve, agjentët, vlerësuesit dhe inspektorët janë të gjithë të nevojshëm për të përfunduar një transaksion. Një arsye e rëndësishme pse ata ekzistojnë është se ne nuk mund të operohet ndryshe në ekosistemin ekzistues të transaksioneve të pronësisë. Me ardhjen e blockchain, këta ndërmjetës dhe kostot e transaksionit që lidhen me to do të zvogëlohen.

Identifikimi

Aktualisht, rregulloret bankare u kërkojnë bankave të njohin KYC (Know your customer), e cila ruhet në një bazë të dhënash qendrore. Ruajtja e identitetit dhe informacionit lidhur me pagesën në një blockchain ka përfitime të shumta, pasi përmirëson cilësinë e të dhënave dhe redukton transaksionet e identifikuara në mënyrë të gabuar ose të dyshimtë. Një rekord i pandryshueshëm mund të lehtësojë gjithashtu procesin e identifikimit të një klienti dhe sigurimin e pajtueshmërisë me rregulloret e AML.

Blockchain gjithashtu mund të përdoret për të gjurmuar asetet dixhitale, të tilla si dërgimi i një veture dhe dokumentet e lidhura nga shitësi tek blerësi. Në të ardhmen, të dhënat e këtyre aseteve dixhitale mund të bëhen publike dhe të verifikohen përmes blockchain. Me këtë teknologji, shitja e mallrave të falsifikuara mund të eleminohet. Imagjinoni se çfarë do të thotë kjo teknologji për botën e artit.

Lexoni: Albchain – Blockchain Albania, platforma e shqiptarëve

Cloud Computing

Teknologji të tilla si Enigma (një superkompjuter i decentralizuar në blockchain), janë në gjendje të zgjidhin disa nga problemet më të vështira në teknologji sot: privatësia dhe siguria. Teknologjia cloud gjithashtu mund të transformojë të dhënat e ruajtura, duke ndihmuar sektorët si financa, shërbimet civile ose kujdesin shëndetësor që të arrijnë potencialin e tyre të vërtetë.

Bastet

Duke qenë një industri multi-miliardë dollarëshe, kumari online përbën një pjesë të konsiderueshme të transaksioneve të basteve në të gjithë botën. Në dekadat e fundit, interneti ka parë një rritje të madhe, me lojtarë të mëdhenj të lojrave që e transformojnë infrastrukturën e tyre online. Megjithatë, me ardhjen e blockchain, industria e lojërave të fatit ka parë një sërë startup-esh emocionuese dhe të reja. Për shembull, VDice është një startup i tillë, që ka ndërtuar platformën e parë të lojërave të fatit të decentralizuar në botë duke përdorur blockchain e Ethereum dhe është jashtëzakonisht e njohur. Ajo shfrytëzon teknologjinë e kontratës së zgjuar (smart contract) dhe ka krijuar kodet e lojërave, të cilat ekzistojnë pa një server.

Teknologjia financiare (fintech)

Transaksionet globale janë rritur në mënyrë eksponenciale dhe me to është rritur kërkesa për aplikime të teknologjisë së avancuar për të shpejtuar dhe zvogëluar kostot e transaksionit. Proceset tradicionale të tregtisë janë shpesh manuale, të ngadalta dhe të vështira, për të mos përmendur rrezikun dhe kompleksitetin e përfshirë në transaksionet ndërkufitare. Çdo palë e përfshirë në ciklin tregtar, duke përfshirë ndërmjetësit, agjentët, tregtarët dhe ekipet e shlyerjes mbajnë kopjen e tyre të procesverbalit, duke çuar në mungesa të shumta dhe gabime.

Lexoni: Blockchain, teknologjia inovative që po ngjall kuriozitet edhe për shqiptarët

Duke qenë se blockchain nuk kërkon një proces kaq të gjatë, fushëveprimi për ndërhyrje manuale është zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme dhe një sasi e madhe e kostove kapitale mund të ruhet duke përdorur blockchain. Përdorimi i tij do të thjeshtojë të gjithë procesin duke siguruar një cikël të automatizuar të jetës tregtare dhe eleminimin e tarifave të rëndësishme në të gjithë FX, mallrat dhe derivatet OTC. Imagjinoni kursimet e kostos infrastrukturore, transparencën në menaxhimin e të dhënave, ciklet e përpunimit më të shpejtë, bashkërendimin dhe heqjen e mundshme të ndërmjetësve që mund të rezultojnë nga një tranzicion i tillë.

burimi: yourstory.com