Shqipëria synon të përmirësojë mundësitë e femrave në sipërmarrje » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 19/11/2019

Shqipëria synon të përmirësojë mundësitë e femrave në sipërmarrje

Share
nga Anerola Torollari
Nën 19, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Shqipëria do të përmirësojë barazinë gjinore duke u ofruar femrave akses në mundësitë ekonomike me mbështetjen e një kredie prej 10 milionë dollarësh nga Banka Botërore. Financimi do të mbështesë përpjekjet e qeverisë shqiptare për të përmirësuar barazinë gjinore përmes njohjes së pronësisë së pasurive të paluajtshme, krijimit të mundësive për femrat që të kenë akses në aktivitete që krijojnë të ardhura dhe forcimin e politikave gjinore.

Lexoni: ILO: Shqipëria e drejtë në pagat mes meshkujve dhe femrave

“Qeveria shqiptare po bën përparim të rëndësishëm në tejkalimin e boshllëqeve gjinore në sferën sociale dhe ekonomike. Shqipëria është afër barazisë gjinore në arsim dhe shëndetësi, dhe fuqizimi i femrave në vendimarrje politike është i dukshëm, me përfaqësim të tyre në nivelet më të larta të qeverisë dhe shërbimit civil,” tha Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj.

“Qeveria tani po merret me pabarazinë gjinore në aksesimin e mundësive ekonomike. Ne besojmë se programi i Bankës Botërore do të ndihmojë në zbutjen e kufizimeve të aksesimit të femrave në punësim dhe aftësisë për të pasur sukses në tregun e punës,” vazhdoi ajo.

Megjithë përmirësimeve në vitet e fundit, kufizimet ligjore dhe rregullatore, të kombinuara me boshllëqet e zbatimit, ende pengojnë femrat të kenë akses në mundësitë ekonomike. Vendi humb rreth 20% të PBB-së së saj për frymë çdo vit për shkak të nivelit të ulët të pjesëmarrjes së saj në forcën punëtore të femrave, përfaqësimit të tepërt të femrave në sektorë të paguar më pak ose dobët dhe pagave mesatare më të ulëta të fituara nga femrat në krahasim me burrat në pozicione të ngjashme.

Lexoni: Startup-et e femrave në Europë, më pak akses në financim

Shqipëria mund të arrijë potencialin e saj vetëm kur të gjithë mund të marrin pjesë në mënyrë aktive dhe produktive në ekonomi,” tha Linda Van Gelder, drejtore rajonale e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor. “Banka Botërore është e përkushtuar të bashkëpunojë me qeverinë shqiptare për t’u siguruar që barazia gjinore të përkthehet në rezultate në tregun e punës dhe mundësi për femrat në sipërmarrje.”

/emerging-europe

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente