Shënohet shpejtësia më e lartë e internetit në botë

shpejtësia e internetit

Studiuesit në Australi kanë arritur një shpejtësi rekord botëror të internetit, prej 44.2 terabitëve për sekondë, duke lejuar përdoruesit të shkarkojnë 1.000 filma HD në një sekondë të vetme.

Një ekip nga universiteti Monash, Sëinburne dhe RMIT përdorën një çip optik ‘mikro-krehër’ që përmbante qindra lazer infra të kuqe për të transferuar të dhëna nëpër infrastrukturën ekzistuese të komunikimit në Melburn.

Shpejtësia më e lartë komerciale e internetit kudo në botë është aktualisht në Singapor, ku shpejtësia mesatare e shkarkimit është 197.3 megabit për sekondë (mbps).

Në Australi, shpejtësia mesatare e shkarkimit është 43.4 mbps – një milion herë më e ngadaltë se shpejtësia e arritur në provën e fundit.

“Ka një garë globale për momentin, për ta përvetësuar këtë teknologji në një fazë komerciale, pasi ‘mikro-krehri’ është i dobishëm për shumë teknologji ekzistuese,” tha Dr. Bill Corcoran nga Universiteti Monash, për The Independent.

“Unë mendoj se ne mund të shohim pajisje si tonat në dispozicion të laboratorëve hulumtues brenda dy-tre vjetësh dhe përdorimin fillestar komercial brenda pesë vjetësh”, tha më tej Dr. Corcoran.

shpejtësia e internetit

Izolimi në shtëpi për shkak të pandemisë së koronavirusit ka shkaktuar  një tendosje të konsiderueshme në infrastrukturën e internetit gjatë muajve të fundit.

Në Evropë, ofruesve të disa platformave iu kërkua që të ulin cilësinë e shërbimeve të tyre në mars, në mënyrë që të përballojnë rritjen e trafikut. Netflix dhe YouTube ishin midis atyre, që ranë dakord të ulin cilësinë e imazheve për përdoruesit.

Lexoni: COVID-19, Netflix dhe Youtube ulin cilësinë e transmetimit

Implementimi i pajisjes mikro-krehër do të lehtësonte këtë problem, sipas studiuesve.

“Përdorimi i kësaj pajisjeje na mundëson një vështrim të detajuar, lidhur me kapacitetin e rrjeteve,që do ta shohim brenda pak disa viteve – veçanërisht kur të fillojmë të lançojmë online teknologjinë 5G, automjete,që drejtohen pa shofer dhe “internet of things”, më gjerësisht.

“Pra, ne do të kemi nevojë për teknologji të reja kompakte si pajisje në madhësinë e gishtërinjve për të zgjeruar kapacitetin e të dhënave që mbajmë në rrjetet tona – për të zvogëluar hapësirën dhe konsumin e energjisë, si dhe kostot, ndërsa rritim normat e përgjithshme të të dhënave. Demonstrimi ynë tregon gjithashtu se pajisja, që prodhuam është në përputhje me infrastrukturën e fibrave optike, që tashmë përdoren në treg”.

The Independent

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale