Rezervat e karburantit nën administrim publik. Pritet rritje e mëtejshme e çmimit » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 10/07/2019

Rezervat e karburantit nën administrim publik. Pritet rritje e mëtejshme e çmimit

Share
nga Admin
Kor 10, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

 

Me planin e qeverisë për të krijuar një agjensi të posaçme për menaxhimin e rezervave të naftës, pritet që kostot dhe rrjedhimisht edhe çmimi i naftës në vend të jetë më i lartë. Nafta është edhe aktualisht produkti më i taksuar në vend, ku më shumë se gjysma e çmimit të tij përbëhet nga taksa dhe tarifa.

Një projektigj i paraqitur në Kuvend parashikon krijimin e rezervave të detyrueshme të sigurisë, rezerva që aktualisht mbahen nga kompanitë e tregtimit të naftës.

Nafta rezervë pritet të blihet dhe të menaxhohet nga Agjensia Shtetërore e Rezervave. Ngritja e Agjencisë dhe kostot e saj të mirëmbajtjes parashikohet të rrisin qoftë edhe lehtësisht çmimin e karburantit. Kjo edhe për faktin se kompanitë tregtare të karburantit nuk parashikojnë të kenë ndonjë ulje të mundshme të kostos dhe çmimit pasi t’u hiqet detyrimi për të mbajtur rezerva.

Lexo: Taksa e re mbi karburantet do të rëndojë mbi konsumatorët

Sipas ligjit aktual në fuqi, rezervat i mbajnë kompanitë tregtare, të cilat gjithsesi kanë raportuar si të tilla anijet në port, apo në mbërritje në port, ndërsa me Agjensinë, rezervat pritet të jenë stok fizik.