Njihuni me Zuckerberg-et e ardhshme shqiptare, Eduala Pjetri dhe Ledidjana Syla » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 09/03/2017

Njihuni me Zuckerberg-et e ardhshme shqiptare, Eduala Pjetri dhe Ledidjana Syla

Share
nga Fiorela Jaupi
Mar 09, 2017
Studied at Faculty of Economy, Master of Science in Marketing. Content Editor at Business Magazine Albania
lexo me teper >

Aftësitë e reja Strategjike të Shqiptarëve

Me mbështetjen ndërkombëtare dhe e frymëzuar nga axhenda e ”Europe 2020”, Shqipëria ka zhvilluar një strategji kombëtare mbi aftësitë dhe punën për të siguruar mundësi më të mëdha për të rinjtë, duke kontribuar në një cikël virtuoz të reduktimit të varfërisë, zhvillimit të qëndrueshëm dhe përfshirjes sociale.

Projekti i Swisscontact ‘Skills 4 Jobs’ adreson sfidat kryesore të sistemit shqiptar të zhvillimit të aftësive profesionale: cilësia e ulët dhe statusi, financimi i pamjaftueshëm, mungesa e orientimit në tregun e punës dhe përfshirja e dobët e sektorit privat. Ky projekt është ndërtuar në bazë të më shumë se 20 viteve përvojë të Swisscontact në Aftësitë Profesionale të Zhvillimit (VSD) në Shqipëri dhe është e ndarë në tre komponentë:

• Përmirësimi i cilësisë së VSD formal dhe jo-formal në sektorët e përzgjedhur, duke i sjellë të mira sektorit privat dhe rritjen e aksesit të grave dhe të rinjve;
• Qendrat Multi-funksionale që krijojnë marrëdhënie të qëndrueshme dhe inovative me sektorin privat;
• Funksionaliteti në nivel ofruesi i objekteve përfshirëse në futjen në tregun e punës dhe instrumentet.

Shkolla Profesionale ”Kolin Gjoka”

Shkolla Profesionale ”Kolin Gjoka” është një shkollë parauniversitare në Lezhë, ku të rinjtë janë të përgatitur për botën profesionale ose arsimimin e mëtejshëm. Ata mund të regjistrohen këtu pas përfundimit të arsimit 9-vjeçar të detyrueshëm. Shkolla përcakton përfshirjen e trajnimit praktik. Për këtë qëllim, me ndihmën e projektit ”Skills 4 Jobs”, shkolla bashkëpunon me disa kompani shqiptare të kalibrit të lartë në sektorin e mikpritjes, teknologjisë së informacionit dhe të biznesit. Të rinjtë mund të aplikojnë për trajnimin praktik një ditë në javë për t’u përgatitur për jetën e tyre të ardhshme profesionale.

Projekti ”Skills 4 Jobs” gjithashtu ka krijuar një qendër të re karriere, ku studentët mund të mësojnë se si të shkruajnë CV dhe letra motivimi dhe si të sillen në intervista me punëdhënësit. Intervistat me kompanitë për trajnimin praktik do të zhvillohen atje. Intervistat janë të regjistruar në video dhe rishikohen për përmirësim në të ardhmen, duke përfshirë edhe reagime të vlefshme nga kompanitë.

Prindërit janë veçanërisht entuziast për mundësitë e reja për fëmijët e tyre ndërsa të rinjtë janë të motivuar – për t’u “veshur për sukses” për intervistat e tyre. Kombinimi i trajnimit dhe praktikës shërben të dyja anët: nxënësit për të ndërtuar aftësitë e tyre dhe në këtë mënyrë kanë perspektivë më të mirë të karrierës, ndërsa kompanitë përfitojnë nga stafi më i mirë dhe i kualifikuar.

Asnjë nga këto nuk do të ishte e mundur pa përpjekjet e palodhshme të mësuesve dhe mentorëve. Një prej tyre është Jetmir Shtjefni (përgjegjës për IT). Pesë mësues janë caktuar në “Qendrën e Karrierës”, ndërsa ai ndërmjetëson kontaktet me kompanitë dhe ndihmon me intervista për trajnim dhe punë kërkimore praktike.

Vajzat e IT

Shkolla inkurajon sidomos adoleshentet femra për t’u bërë entuziaste për profesione tipike të dominuara nga meshkujt, të tilla si Teknologji Informacioni. Projekti ”Skills 4 Jobs” mbështeti instalimin e një laboratori IT me Windows PC moderne. Atje, u takuan me Eduala Pjetri dhe Ledidjana Syla, të dyja 16 vjeçe.

Kur ato u regjistruan për herë të parë në programin e IT, ato nuk ishin të sigurta për këtë vendim. Gjatë muajit të parë të regjistrimit, ato kërkuan që të ishin pjesë e programit të mikpritjes, por u bindën nga mësuesi i tyre Z. Shtjefni, i cili mbajti një prezantim për to dhe u tregoi shumëllojshmëri të vendeve të punës në dispozicion në sektorin e IT. “Qëndroni dhe një javë më shumë dhe pastaj vendosni nëse ju pëlqen”, u tha ai të dyja vajzave.

Në fillim ka patur skepticizëm, pasi ato do të ishin të vetmet femra në klasë dhe prindërit e tyre nuk e miratonin. Në sajë të aftësive dhe ngulmimit të z Shtjefni, ato i dhanë një shans. Pas javës së testit, të gjitha shqetësimet e tyre ishin larguar dhe ato vendosën të qëndronin në programin e IT.

Vajzat ishin në gjendje edhe të frymëzonin pesë nga shoqet e tyre për t’u bashkuar me kurset e IT, duke rezultuar në një klasë më të balancuar dhe sipas z Shtjefni, më të lehtë për të menaxhuar.

Ato janë ende të pavendosura në lidhje me zgjedhjet e tyre të ardhshme të karrierës pasi u pëlqen të punojnë me bazat e të dhënave, dizenjimin e web-eve dhe programim. Trajnimi i karrierës për studentët e IT do të fillojë në muajin Prill dhe Z. Shtjefni është në rrugën e duhur për të bindur punëdhënësit për të siguruar trajnim praktik.

Z. Shtjefni dhe ekipi i ”Skills for Jobs“ kanë bashkuar forcat për të siguruar që të gjithë nxënësit të kenë trajnim praktik. Mbase shpikja tjetër e madhe e IT, website-ve ose programim-it mund të vijë dhe nga Shqipëria…

E rëndësishme është të theksohet se ajo nuk është vetëm për të rinjtë të cilët janë të trajnuar, por edhe për mësuesit. Projekti ”Skills 4 Jobs” mbështet trajnime të avancuara në pedagogji dhe përfshin metoda moderne të mësimdhënies. vizita studimore në zonën e BE-së etj. Në fakt Z. Shtjefni do të marr pjesë në turneun e ardhshëm në Zvicër.

Burimi: stories.swisscontact.org