Njeriu i paralizuar ecën duke përdorur kostumin robotik që kontrollohet nga truri
Përditësuar së fundmi: 07/10/2019

Njeriu i paralizuar ecën duke përdorur kostumin robotik që kontrollohet nga truri

Share
nga Ornela Trupja
Tet 07, 2019

“Një njeri tetraplegjik ka arritur të lëvizë të katër gjymtyrët e tij të paralizuara, duke përdorur një “kostum robotik” të kontrolluar nga truri”, thanë studiuesit. 28-vjeçari nga Lyon i Francës, i njohur si Thibault, u paralizua pasi ra nga një ballkon me lartësi 40 metra dhe pësoi dëmtime të rënda.

Studiuesit nga Universiteti i Grenoble në Francë, qendra kërkimore biomjekësore Clinatec dhe qendra hulumtuese CEA implantuan pajisje regjistrimi në të dyja anët e kokës së Thibault, midis trurit dhe lëkurës.

Ai mund të lëvizte vetëm pak krahun e majtë dhe ishte në gjendje të drejtonte një karrige me rrota. Për dy vite me rradhë, Thibault trajnoi algoritmin për të kuptuar mendimet e tij dhe për të rritur progresivisht lëvizjet që mund të bënte.

Lexo: Realizohen operacione zemre nga distanca me ndihmën e robotëve

Rrjetet e elektrodave grumbulluan sinjalet e trurit të personit në fjalë dhe i transferuan ato në një algoritëm të deshifrimit, i cili përktheu sinjalet në lëvizje dhe urdhëroi një ekzoskelet robotik t’i realizojë ato. Ai praktikoi algoritmin për të kuptuar mendimet e tij duke kontrolluar një avatar, një karakter virtual brenda një video game, duke e bërë atë të ecë dhe prekë objektet 2D dhe 3D.

Ai u stërvit për simulime të thjeshta virtuale përpara se të përdorte ekzoskeleton, i cili ndihmohet nga një parzmore e montuar në tavan dhe e ndihmon atë të ecë dhe të vendosë në funksion këmbët. Fillimisht përshkoi rreth 145 metra apo 476 hapa. Shkencëtarët kanë thënë se ky është vetëm një eksperimet, por me kalimin e kohës kjo metodë do të jetë lehtësuese për jetën e shumë pacientëve.

Lexo:8 punët që robotët nuk do të mund t’i bëjnë kurrë

“Gjetjet tona mund të ndimojnë pacientët tetraplegjikë që vetëm duke përdorur sinjalet e trurit të arrijnë të drejtojnë karrigen me rrota dhe të bëjnë më te lehtë jetën e tetraplegjikëve”, thotë profesori Stephan Chabardes, autor i studimit dhe neurokirurg nga Spitali Universitar Grenoble.

Ekipi po eksperimenton edhe me tre pacientë të tjerë tetraplegjikë, për t’i ndihmuar ata të bëjnë një jetë normale.

CNN