Një valë e madhe pushimesh nga puna. Denaj: fillimisht mund të arrijmë në 60 mijë të papunë


Masat mbështetëse të qeverisë ndaj efekteve financiare të Covid janë pothuajse të padukshme ndaj dëmeve ekonomike që pandemia po krijon. Palarajmërimi në fund të marsit nga shoqatat e biznesit, në fakt, ka filluar të bëhet realitet. Pushimet nga puna kanë nisur dhe po ashtu edhe dalja nga skema e sigurimeve shoqërore e shëndetësore.

Ministra e Financave Anila Denaj e ka pranuar në media se pritet të ketë një rritje të theksuar të numrit të të papunëve. Në një intervistë për Euronews ajo u shpreh: “E di që është e paevitueshme që do të ketë një rritje të numrit të papunëve. Papunësia në një muaj do të shkojë në nivelin e 50-60 mijë të papunë. Nëse kjo periudhë zgjat mendoj se do të rritet. Ky numër është një kalkulim që vjen në masat aktuale të kufizimit të lëvizjeve. Ka biznese që janë duke menduar ridimensionimin”. Ajo e pranoi se bizneset po bëjnë largime dita ditës.

Ministrja ka theksuar se për kategoritë që humbasin vendin e punës, qeveria do të ofrojë një ndihmë sa gjysma e pagës minimale.

Lexo: Edi Rama: Paketa e ndihmës financiare do të zgjerohet në muajin prill

Në një anketë të Bashkimit të Prodhuesve, mbi 70% e sipërmarrjeve kanë treguar se do të pushojnë njerëz nga puna në masën 50-90% të stafit të tyre. 10 % e sipërmarrjeve kanë deklaruar se do të mbyllin tërësisht aktivitetin.

Ndërkohë garancia financiare e miratuar së fundi, e cila u mundëson kompanive të marrin kredi me interes nën 3% nuk është mirëpritur nga sipërmarrjet. Ata nuk e gjykojnë të arsyeshme të marrin kredi për të paguar sigurimet e punonjësve dhe taksat gjatë një periudhe që nuk po zhvillojnë aktivitet.

Shoqatat e prodhuesve sugjerojnë ndjekjen e modelit të Italisë në mbështetjen e ekonomisë së vendit. Italia (edhe pse ne negociata të ashpra me BE-në) po punon për të ruajtur nivelin e konsumit në vend. Një formë do të ishte bonusi, ose një kuotë minimale mujore për ccdo familjar.

Ekonomistët vendas mendojnë se shuma e injektuar nga qeveria nuk është në gjendje të gjenerojë një qarkullim mbijetese. Në kushtet aktuale sipas tyre alternativat janë dy: injektimi i parasë për nxitjen e konsumit, me finale kthimin e taksave, sigurimeve, tatimeve në buxhetin e shtetit, ose lirimin më shumë të aktiviteteve, në mënyrë që jo të gjithë sektorët  të paralizohen.

 

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale