“Një agronom në celular”, aplikacioni ndihmon fermerët të indentifikojnë sëmundjet
Përditësuar së fundmi: 22/08/2018

 “Një agronom në celular”, aplikacioni ndihmon fermerët të indentifikojnë sëmundjet

Share
nga Albana Mucaj
Gus 22, 2018

Aplikacioni Agrio i startupit Saillog, aktualisht përdoret nga dhjetëra mijëra fermerë në mbarë botën.

Startup-i “Saillog” në fushën e teknologjisë bujqësore (AgriTech), ka krijuar aplikacionin e parë inteligjent artificial për fermerët, të aftë për identifikimin e sëmundjeve të kulturave bujqësore dhe planifikimin e menaxhimit të dëmtuesve, si dhe alarme në kohë reale për sëmundjet e kulturave dhe dëmtuesit që parashikohet të mbërrijnë në fermat e tyre.

Kjo i ndihmon fermerët të marrin masa parandaluese për të penguar infektimet dhe për të zvogëluar humbjet e prodhimit të kulturave të mbjella.

Aplikacioni shumëgjuhësh për smartphone i Saillog, Agrio, është në fakt një mjet multi-platformësh agronomik i pajisur me teknologji të njohjes së imazhit dhe mbështetur nga algoritme të inteligjencës artificiale të aftë për të diagnostikuar sëmundjet e kulture, mangësitë dhe dëmtuesit e kulture me një foto të çastit të realizuara nga kamera.

Fizikanti Nessi Benishti, themelues dhe CEO i kompanisw izraelite “Sailog”, shpjegoi se aplikacioni Agrio “mund të identifikojë sëmundjet e kulturave dhe dëmtuesit me nivele të larta besimi dhe krijon mundësinë për të parandaluar përhapjen e patologjive në fermat aty pranë; është sikur të keni një agronom në xhepin tuaj”.

Kohët e fundit, një veçori është inkorporuar në aplikacionin Agrio, ku inteligjenca artificiale e bazuar në një algoritëm AgroShield, është e aftë  të paralajmërojë fermerin në lidhje me përhapjen e dëmtuesve dhe sëmundjeve të kulturës në lidhje me vendndodhjen gjeografike të fermës.

Lexoni: “Agritech Israel 2018”, ja cilat janë startup-et më premtuese në bujqësi në botë

Aplikaconi u dërgon fermerëve “alarme” në kohë reale që u jep atyre kohë për masa parandaluese për të penguar infektimet dhe për të zvogëluar humbjet e kulturës bujqësore. “AgrioShield është një nga funksionet e shumta që po lançojmë për të ndihmuar fermerët të reduktojnë dëmet para mbledhjes së prodhimit”, tha drejtori ekzekutiv, Nessi Benishti.

Saillog u krijua në 2017 nga fizikanti izraelit Nessi Benishti, i cili për më shumë se një dekadë, ka zhvilluar algoritme të inteligjencës artificiale për imazhet mjekësore.

Marrë nga izraelisot.com