Mësimi online gjatë pandemisë, 95% e familjeve rome pa qasje në internet

Mësimi online

Shkencëtarët flasin për një rikthim të mundshëm të pandemisë, por ende asgjë nuk është e sigurtë pasi jemi përpara një virusi të panjohur.

Periudha, që sapo ka kaluar influencoi negativisht tek të gjithë ne dhe sidomos në shtresat e margjinalizuara të shoqërisë. Por a ështe e përgatitur shoqëria shqiptare të përballojë një rikthim të pandemisë në muajt në vazhdim dhe a janë marrë masat e duhura? Organizata Save the Children dhe MEDPAK kanë përgatitur një studim në lidhje me situatën e krijuar, mënyrën dhe se si u përballua ajo nga familjet, fëmijët dhe të rinjtë shqiptarë.

Ky studim u zhvillua gjatë 2 javëve të fundit të muajit prill dhe lindi si nevojë e organizatës Save the Children për të kuptuar situatën ku ndodhemi dhe si të reagojë dhe ndihmojë. Ky studim shërben për të influencuar politikat qeveritare në nivel qëndror dhe lokal, për të kuptuar situatën si dhe ku duhet të ndërhyjë, cili grup popullate ka më shumë nevojë dhe programet, që duhet të zhvillohen për të adresuar nevojat e fëmijëve gjatë kësaj periudhe.

Lexoni: Mësonjëtorja Virtuale ofron mësim falas për nxënësit e diasporës shqiptare

Studimi u fokusua në 13 rajone të vendit ku u intervistuan 932 persona. U përdor një metodologji e kombinuar me pyetje direkte, intervista të drejtpërdrejta me prindër, të cilët nuk mund të aksesonin internetin dhe u zhvilluan shumë diskutime në grup, direkt me fëmijët.

Studimi arriti të nxjerrë disa të dhëna të rëndësishme. Rreth 75% e të intervistuarve kanë patur shumë shqetësime në përballimin e situatës. Shumica e tyre kanë marrë informacion nga kanale të ndryshme informimi, ku televizioni mbetet burimi më i rëndësishëm i informacionit.

Shumica e prindërve kanë qënë të shqetësuar se nuk mund të siguronin nevojat për ushqime bazë për fëmijët e tyre dhe kjo tregon se në Shqipëri vazhdon të jetohet në një varfëri, që nuk është normale për kohët ku jetojmë pasi izolimi ka prekur direkt të ardhurat ekonomike të familjeve.

Gjithashtu familjet kanë qënë të shqetësuara për aksesin e munguar në shërbimet e nevojshme shëndetësore përtej COVID-19, si psh vaksinimi, konsulta mjekësore etj.

Të rinjtë janë shprehur të shqetësuar për të ardhmen e tyre. Kjo periudhë ka ndikuar shumë në punësimin e tyre dhe në shanset, që do të kenë në të ardhmen. Sipas shifrave rreth 50% e të rinjve të intervistuar kanë shprehur se kanë mundësi shumë të ulëta për të punuar dhe shqetësimi se si do të vazhdojë situata në të ardhmen është kryesore për ata. Ata kanë treguar stres dhe pasiguri për të ardhmen, pasi kanë mungesë të një profesioni.

Mjaft kritike për fëmijët ka qënë mbyllja e shkollave dhe izolimi i tyre.

Situata për komunitetet vulnerabël është akoma më e rënduar. Në komunitetin rom rreth 95% e prindërve të intervistuar kanë shprehur shqetësimin se fëmijët e tyre nuk kanë patur mundësi të ndjekin mësimin online. Të njëjtën gjë kanë konfirmuar edhe mësuesit ku mbi 80% e fëmijeve rom ose ata me aftësi të kufizuar nuk e kanë ndjekur fare mësimin, gjatë kësaj periudhe.

Studimi tashmë është ndarë me shumë donatorë, organizata dhe me institucione dhe është një ndihmë për të kuptuar situatën dhe si duhet të hartohen programet në të ardhmen.

Mësimi online

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale