Lind një profesion i ri – Audituesit e Energjisë 

Audituesit e Energjisë 

Për herë të parë në Shqipëri krijohet trupa e audituesve të energjisë. Audituesit janë pjesa thelbësore dhe më e rëndësishme e procesit të auditimit të energjisë pasi janë ata, që nxjerrin të dhënat, që përgatisin raportet dhe ja dërgojnë Agjencisë së Efiçencës së Energjisë për konfirmim.

Produkti final i punës së audituesve do të jetë raporti dhe çertifikata e energjisë së ndërtesave ku do të tregohet qartë sa kw/orë për m2 harxhohet në ditë në secilin apartament dhe ndërtesë. Certifikata do të jetë një dokument, shpallja e të cilit do të jetë e detyrueshme në rast se do të blejmë apo do të shesim një apartament apo do ta marrim atë me qera.

Lexoni: Pandemia nxit novacionet në fushën e mjekësisë

Proçesi i auditimit të ndërtesave do të jetë një vlerë e shtuar pasi nëse një banesë, që auditohet do të ketë një klasë energjie të ulët atëherë kostot për mirëmbajtje e kësaj banese do jenë automatikisht më të ulëta.

Efiçenca e energjisë nuk do të jetë detyruese për të gjitha ndërtesat në vend. Ajo do të jetë detyruese për ndërtimet e reja, për ndërtime në shitje dhe ndërtimet, që do të jepen me qera, gjithashtu edhe për konsumatorë të mëdhenj të energjisë, që konsumojnë mbi 1 milion kw/orë në vit.

Kriteret për tu pajisur me Certifikatën e Audituesit të Energjisë

Për t’u pajisur me certifikatën e audituesit të energjisë, kandidatët duhet të zotërojnë një bachelor ose master në fushën e inxhinierisë, (ndërtimi, mekanike, arkitekturë, elektrike, mjedisi) dhe gjithashtu edhe ata persona, të cilët kanë mbaruar një bachelor në ekonomi dhe kanë kryer një master në inxhinieri.

Ne tregun shqiptar do të jenë tre lloj audituesish: auditues i proçeseve, i cili merret me auditimin e pajisjeve industriale, auditues i ndërtesave, i cili merret me blloqe ndërtesash, ndërtesat e reja, ekzistuese, ndërtesa publike, dhe së fundmi auditues procesesh dhe ndërtesash, i cili auditon të dyja rastet.

Lexoni: PlayStation 5: Sony shtyn prezantimin e lojërave për shkak të protestave në SH.B.A.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale