KE, propozon hapjen e negociatave. Po ekonomia si është?
Përditësuar së fundmi: 18/04/2018

KE, propozon hapjen e negociatave. Po ekonomia si është?

Share
nga Anerola Torollari
Pri 18, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Komisioni Europian, propozoi anëtarsimin e Shqipërisë në BE. Ky propozim bazohet në raport progresin që BE bën për vendet kandidate si Shqipëra.

Në raportin  e këtij viti, komisioni ka nënvizuar ecurinë e mirë për disa aspekte të ekonomisë duke përfshirë uljen e borxhit, deficitit dhe kredive me probleme.

Megjithatë disa rekomandime shoqërojnë raportin.

Ja çfarë duhet të ketë parasysh qeveria shqiptare sipas Komisionit, për një rritje të qëndrueshme të ekonomisë:

1- Vijim i konsolidimit fiskal. Kjo, për të përmbushur objektivin afatmesëm për reduktimin e borxhit publik dhe për të krijuar më shumë hapësirë ​​për manovrim të politikës fiskale;

2- Forcimin e stabilitetit financiar. Nxitje për zgjidhjen e çështjes së kredive me probleme dhe përdorimit të monedhës vendase;

3- Ulje e ekonomisë informale, duke përfshirë punën e padeklaruar, kryesisht përmes deklarimit të punonjësve.

Ja kritikat

Sipas raportit të BE-së për pjesën e ekonomike, mjedisi i biznesit mbetet pengesë për konkurrencën dhe rritjen, pavarësisht legjislacionit të ri dhe masave të tjera

Edhe pse së fundi, qeveria ka shpallur reformën e derregullimit duke synuar uljen e dokumentave të nevojshme për një aplikimin apo verifikimim, raporti vëren se, “Pengesat e tepërta rregullatore dhe procedurale përbëjnë një kufizim tjetër të rëndësishëm për biznesin. Qasja në financat formale, sidomos në fazën fillestare të një biznesi, mbetet një sfidë për firmat.”

Mangësitë në sundimin e ligjit vazhdojnë të pengojnë mjedisin e biznesit, edhe pse reforma e drejtësisë ka përparuar. Informaliteti vlerësohet të jetë mbi 30% sipas raportit, i cili thekson se në këtë masë humbasin të ardhurat nga taksat dhe nuk ka mbrojtje në tregun e punës dhe konkurencën mes kompanive.

Detyrat për zhvillim Afatgjatë sipas raportit

1- Përmirësim i cilësisë së sistemit arsimor, duke përfshirë rritjen e kapacitetit;

2- Zhvillim i kapacitetit për tërheqjen e teknologjive, kërkimin, zhvillimin dhe inovacionin;

3- Rritje e investimet publike në infrastrukturë, në formë transparente dhe të përgjegjshme.