Ja cilat janë aftësitë komunikuese që ju sigurojnë sukses në punë


Komunikimi i mirë në zyrë ndikon pozitivisht në personalitetin tuaj, por duke pasur aftësi të mira komunikuese ju do të keni një impakt pozitiv edhe në karrierën tuaj. Sipas trajneres së karrierës Hallie Crawford, “Komunikimi i mirë ndikon në efikasitetin, besimin midis punonjësve dhe profesionizmit tuaj”. Këtu janë shtatë aftësi thelbësore të komunikimit që çdo punonjës dhe shef duhet të respektojnë: 

Tregoni respekt

“Të kesh respekt për hapësirën dhe kohën e njerëzve të tjerë, është e rëndësishme, veçanërisht nëse të duhet të flasësh për një temë prekëse”, tha Crawford. “Respekti është një aftësi shumë e rëndësishme komunikimi në mjedisin e punës. Shmangni debatin me dikë, pasi kjo nuk krijon një mjedis pozitiv në punë. Respektoni ndjenjat dhe pikat e forta dhe perspektivën e personit tjetër”.

Lexo: 11 pozicione të trupit që ndihmojnë performancën tuaj

Jini një dëgjues aktiv

Të jesh dëgjues aktiv është pjesë thelbësore e çdo pune”, tha Jacinto. Të jesh një dëgjues i keq, siç është dikush që ndërpret ose nuk mban kontakt me sy, kur një person tjetër flet me ju, mund të kompromentojë pozicionin tuaj në punë. Nëse nuk jeni një dëgjues i mirë, atëherë bëhuni një i tillë. “Ju nuk mund ta kuptoni objektivin e plotë për një projekt për të cilin jeni trajnuar”, tha ajo.

Përdorni gjuhën e trupit

Edhe pse ju ndoshta nuk mund ta kuptoni, gjuha e trupit shpeshherë komunikon më shumë sesa mesazhet e thëna nëpërmjet fjalëve. Prandaj tregohuni të kujdesshëm për veprimet tuaja, sepse tjetër mesazh mund të jeni duke thënë me fjalë dhe tjetër me gjuhën e trupit.

Mos hezitoni të bëni pyetje

Kur jeni një punonjës i ri në një kompani, apo sa keni dalë nga bankat e shkollës, mund të keni frikë t’ju bëni pyetje bashkëpuntorëve ose menaxherëve tuaj. Por, aftësia dhe gatishmëria për të bërë pyetje është një aftësi e rëndësishme komunikimi. Bërja e pyetjeve ndihmon për të sqaruar gjërat në punë, nëse po flisni për një projekt apo një problem me një bashkëpunëtor. Sipas Crawford, “nëse jeni udhëheqës në punë, kjo vlen edhe për ju: Në vend që të jepni udhëzime, përpiquni të bëni pyetje për të udhëhequr dikë në një përfundim të saktë”.

Shmangni komunikim vetëm përmes email-it

Në 2019, një pjesë e konsiderueshme e komunikimit në ambientet e punës, bëhet duke u mbështetur tek e-mailet, por këshillohet që të komunikoni me kolegun në zyrën tjetër duke shkuar aty. Kjo formë komunikimi shmang të gjitha problemet që mund të lindin si pasojë e komunikimit me e-mail.

Jini mendjehapur

“Të qenit mendjehapur është një aftësi shumë e rëndësishme komunikimi, veçanërisht për punonjësit fillestarë. Të jesh mendjehapur të ndihmon të kuptosh kulturën e kompanisë”, shpjegoi Crawford. “Jini të hapur për praktikimin e mënyrave të reja, pasi do t’ju ndihmojnë të mësoni gjithmonë e më shumë”, udhëzoi Crawford.

Lexo: 6 arsye befasuese pse menaxherët e rinj kanë performancë më të mirë se menaxherët me përvojë

Reagoni

Kjo aftësi komunikimi është e rëndësishme për punonjësit e nivelit të lartë për të ndihmuar punonjësit dhe biznesin e tyre që të rriten. Kjo nuk do të thotë gjithmonë të korrigjoni gabimet, mund të lavdëroni dikë për një punë të bërë mirë. Nëse keni nevojë të korrigjoni gabimet, sigurohuni që së pari të lavdëroni një punonjës. Kjo e bën më të lehtë pranimin e çdo reagimi negativ.

Entrepreneur

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale