IPhone-i juaj mban një listë të detajuar të çdo vendi ku shkoni — ja si mund ta ndaloni këtë


Është një funksion pak i njohur në iPhone që mban një historik për kudo që keni qenë – dhe sa herë keni qenë atje.

Kjo listë e “Vendndodhjeve të rëndësishme” mund të gjendet në “Settings”, por është mjaft e vështirë për ta gjetur, qoftë kjo e qëllimshme apo jo.

Apple ndjek gjurmët dhe dyqanet ku keni qenë, sa shpesh (dhe kur) i vizitoni ato. Por Apple zhytet në më shumë detaje: iPhone juaj përpilon vendndodhjen specifike të një adrese të vetme dhe gjurmon kur largoheni dhe madje sa kohë ju nevojitet për të arritur atje dhe me çfarë lloji të transportit.

Sipas Apple, lista krijohet “për të mësuar vendet që janë të rëndësishme për ju”. Apple nuk është e vetmja që gjurmon këtë lloj sasie të të dhënave- edhe Google e bën këtë, nëpërmjet një liste të quajtur “Historiku i Vendndodhjes” që gjendet në llogarinë tuaj në Google.

“Këto të dhëna janë të koduara dhe të ruajtura vetëm në pajisjen tuaj dhe nuk do të shpërndahen pa miratimin tuaj”, ka thënë Apple në wesbsite-in e saj. “Është përdorur për t’ju siguruar shërbime të personalizuara, për shembull, për të ndërtuar Kujtime të mira me foto”.

Por në qoftë se nuk doni ta përdorni më fuksionin “Vendndodhjet e rëndësishme”, ja se si ta fikni dhe ta fshini historikun nga iPhone-ni juaj:

Së pari, drejtohuni te “Settings” dhe gjeni funksionin “Privatësia”.

First, head to your Settings app and locate the

Klikoni në opsionin e parë, “Shërbimet e vendndodhjes”.

Click on the first option,

Më poshtë do të gjeni një listë të çdo aplikacioni në iPhone dhe llojin e qasjes që secili ka në të dhënat e vendndodhjes tënde. Por kalojeni këtë …

Underneath, you'll find a list of every app on your iPhone and the kind of access each one has to your location data. But skip that ...

… dhe shkoni në fund të faqes, ku do të gjeni “Shërbimet e Sistemit”.

... and scroll to the bottom of the page, where you'll find

Atje do të gjeni një listë të plotë të shërbimeve të ndërtuara në Apple të cilave ju i keni dhënë qasje në të dhënat tuaja të vendndodhjes. Mund të jetë një listë më e gjerë se sa mendoni. Në fund të kësaj liste, ekziston një opsion i quajtur “Vendndodhjet e rëndësishme”, i cili kërkon fjalëkalimin tuaj (shenjën e gishtit ose ID-në e fytyrës) për t’u hapur.

There, you'll find a full list of what built-in Apple services you have granted access to your location data. It may be more extensive than you knew. Some of these options need your location for daily use, such as

Aty do të gjeni një histori gjithëpërfshirëse se ku ka qenë iPhone-i juaj.

You'll find a comprehensive history of where your iPhone has been.

Lista është e renditur sipas qyteteve- dhe nën secilën prej tyre, mund të gjeni informacione edhe më specifike: adresat e vendeve ku keni qenë, sa herë keni qenë atje, datat specifike dhe sa kohë keni kaluar atje. Është një sasi e madhe e të dhënave.

The list is sorted by city — and under each, you can find even more specific info: the addresses of places you've been, how many times you've been there, the specific dates (and times!) you were there, and how much time you spent there. It's a wild amount of data.

Para se ta fikni plotësisht funksionin, mos harroni ta pastroni historikun që është ruajtur në telefonin tuaj. Opsioni “Fshij Historinë” gjendet në fund të listës.

Before you turn off the feature altogether, don't forget to clear the history that's been kept on your phone. The

Tani mund ta fikni listën e funksioneve duke klikuar opsionin në krye të faqes. Apple mund të ketë ende qasje në një sasi të madhe të të dhënave tuaja por të paktën ju mund ta ndaloni atë nga krijimi i një liste të detajuar për të gjitha vendet ku keni qenë!

Finally, you can turn off the feature list by toggling off the option at the top of the page. Apple may still have access to a huge trove of your data, but at least you can keep it from compiling a detailed list of everywhere you've ever been!

BusinessInsider

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale