Indeksi Inovacionit. Shqipëria përmirësohet në renditje, por mbetet ndër të fundit në Europë
Përditësuar së fundmi: 12/07/2018

Indeksi Inovacionit. Shqipëria përmirësohet në renditje, por mbetet mes 3 të fundit në Europë

Share
nga Albana Mucaj
Kor 12, 2018

Shqipëria është përmirësuar në rendijen e saj në Indeksin Global të Inovacionit. Në indeksin e këtij viti, Shqipëria renditet në vendin e 83-të, duke lënë pas 10 vende krahasuar me një vit më parë.

Raporti vëren se Shqipëria ka bërë progres në sofistikimin e tregut krahasuar me një vit më parë, duke përdorur teknologji informacioni.

Megjithatë shumë tregues të tjerë janë nën mesataren botërore të 126 vendeve që indeksi vlerëson.

Indeksi vlerëson 7 tregues kryesorë, ku Shqipëria renditet më mirë tek inovacioni në institucione dhe infrastrukturë përkatësisht në vendin e 55-të dhe 62-të.

Ndikimin kryesor në të këtë drejtim vlerësohet ta ketë dhënë ngritja e infrastrukturës për shërbime publike përmes platformës e-albania.

Por, kjo nuk ka mjaftuar. iInovacioni tek sipërmarrjet private, vlerësohet të jetë gjenerator për prodhimin dhe sigurimin e çmimene më të ulëta të shitjeve.

Performancën më të dobët e shënojnë treguesit e dijes dhe prodhimit teknologjik, duke u renditur në vendin e 110-të në botë.

Në tërësi në Europë, vendi ynë mbetët ndër tre vendet më pak inovative bashkë me Maqedoninë dhe Bjellorusinë.