IDseq, një mundësi e mirë për identifikimin dhe parandalimin e sëmundjeve infektive » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 27/09/2019

IDseq, një mundësi e mirë për identifikimin dhe parandalimin e sëmundjeve infektive

Share
nga Anerola Torollari
Sht 27, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Shkencëtarët në Bangladesh përcaktuan kohët e fundit shkakun e një shpërthimi të meningjitit duke përdorur IDseq, një mjet i krijuar nga Iniciativa Chan Zuckerberg dhe ekipet e Biohub, për të identifikuar dhe ndaluar sëmundjet infektive para se të bëhen pandemike. IDseq është open-source dhe e vendosur në cloud, kështu që kushdo që ka një lidhje në internet mund ta përdorë atë. Ky është një shembull i shkëlqyer i llojit të teknologjisë dhe mjeteve që shkencëtarët e Biohub po ndërtojnë për të ndihmuar në kurimin, parandalimin ose menaxhimin e të gjitha sëmundjeve në jetën e fëmijëve tanë. Fondacioni Gates punoi që IDseq të bëhej pjesë e punonjësve të kujdesit shëndetësor në të gjithë botën.

Lexoni: Iniciativa filantropike Chan-Zuckerberg ndërmerr hapat e parë për kurimin e sëmundjeve

Rreth IDseq

Në Shtator të vitit 2016, Chan Zuckerberg Initiative (CZI) investoi 600 milionë dollarë për të financuar Biohub, një qendër e pavarur kërkimore jofitimprurëse. Po atë vit, CZI dhe Biohub u bashkuan për të krijuar IDseq, duke bërë bashkë inxhinierët dhe ekspertizën shkencore për të krijuar këtë teknologji transformuese.

IDseq merr të dhëna molekulare nga laboratorët dhe klinikat dhe përpunon rezultatet për të siguruar informacion veprues mbi gjendjen e patogjenëve në grupin e dhënë të mostrave. Kjo lejon shkencëtarët të marrin vendime nga të dhënat që kanë, në lidhje me gjithçka, kur të shpërndajnë antibiotikë, ku të përcaktojnë përparësitë në lidhje me fushatat e imunizimit dhe përpjekjet e tjera të mbikëqyrjes dhe kontrollit të sëmundjeve.

/IDseq