Guvernatori Sekjo: Statistikat financiare, duhet ritëm
Përditësuar së fundmi: 13/06/2018

Guvernatori Sekjo: Statistikat financiare, duhet ritëm

Share
nga Albana Mucaj
Qer 13, 2018

Statistikat janë bazë për vlerësimin e ekonomisë së vendit, por edhe planifikimin për të ardhmen. Banka e Shqipërisë dhe Banka Qendrore Europiane organizuan në Tiranë një seminarin rajonal në fushën e statistikave .

Gent Sejko, Guvernator i Bankës së Shqipërisë, tha se kriza financiare ka rritur presionin për të siguruar statistika më cilësore dhe të besueshme. “Një zhvillim i shpejtë i tregjeve financiare kërkon që statistikat të ecin me të njëjtin hap”, theksoi ai gjatë takimit.

“Analizat e bankave qendrore po mbështeten gjithnjë e më shumë te modelet komplekse, të cilat mundësojnë analizën e njëkohshme të ekonomisë reale, tregjeve financiare dhe ndërlidhjeve me partnerët e huaj” tha Guvernatori.

Për këtë arsye, cilësia dhe besueshmëria e informacionit statistikor ka rëndësi të veçantë.

Prej një viti, Shqipëria zbaton Sistemin e Përmirësuar të Shpërndarjes së të Dhënave të Përgjithshme të FMN-së dhe është angazhuar në përmbushjen e disa kërkesave të rrepta për prodhimin, shpërndarjen dhe dokumentimin e të dhënave statistikore. Proces, që vlerësohet të ketë përmiruar e pasuruar statistikat e INSTAT, Bankës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Financave.