Gerti Boshnjaku: tani kërkohen lehtësi financiare, nesër investime në teknologji


 

Gerti Boshnjaku, Sipërmarrës, themelues i New Media Communications, mbështetës i komunitetit të startup-eve

Me përhapjen e kësaj situate, vlerësoj masat e marra nga qeveria për sigurinë e shëndetin e qytetarëve. Kemi qenë mbështetës për mbylljen dhe ndalimin e punës në zyrat tona për të siguruar kalimin me sa më pak pasoja të krizës duke bërë çfarë është e mundur për të ndalur përhapjen e virusit.

Si kompani teknologjike, ne tek New Media jemi të ndikuar pasi puna jonë me kompanitë shqiptare është pezulluar, ndërkohë që dhe puna që realizojmë për klientë në Itali është minimizuar. Kjo për arsye se Italia është duke përjetuar një krizë akoma më të madhe si vendi më i prekur pas Kinës.

Ne jemi të përgatitur për të punuar nga shtëpia dhe po bëjmë çfarë është e mundur të sigurojmë vazhdimësinë e punës dhe projekteve. Megjithatë nëse situata do të zgjasë për disa javë apo muaj do të jetë shumë e vështirë të mbajmë kompanitë aktive në kapacitet 100% dhe do ta kemi të vështirë pagesën e taksave / tatimeve / sigurimeve etj.

Jemi para 2 sfidash, ndër të cilat njëra është përballja me situatën aktuale dhe tjetra për të qenë të përgatitur më mirë në emergjenca të ardhshme.

Më e rëndësishmja tani është sfida aktuale, përballja me situatën. Ne si kompani do të bëjmë të pamundurën për të mbajur stafet në marrëdhënie pune, por duke parë se në gjithë botën do të ketë ngrirje të transaksioneve kërkojmë që qeveria të na suportoje duke:

Pezulluar detyrimet që nga momenti i shpalljes së situatës emergjente me 8 Mars. Detyrimet janë Tatim-Fitimi (që këkohet parapagim), tatim burim, pagesat e sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore si edhe taksat / tatimet bashkiake e vendore.

Të mos aplikohen gjobat dhe kamatvonesat për këto detyrime dhe për detyrimet e Energjisë dhe UKT apo shërbimeve të tjera publike.

Ndërkohë për sfidën e dytë, parapërgatitja për t’u përballur me ngërçe të tilla shëndetësore dhe ekonomike sugjerojmë që të investohet fuqishëm në ngritjen e një infrastukture të shërbimeve digjitale.

Vume re se në një krizë të tillë ishin pikërisht shërbimet online që po mundësojnë vazhdimësinë e funksionimit të jetesës afër normales.

Edukimi po kthehet online, por duket se jemi shumë larg me aksesin në internet në zonat jashtë qendrave si Tirana, Durrës etj.

E-commerce po triumfon si zgjidhje kyçe për situatën pasi do të furnizojë individët me produktet / shërbimet jetesore. Pamë se me pak përpjekje kompanitë mund të adaptohen me këtë transformim për të ndërtuar një prezencë dixhitale, pasi do t’i përshtaten kërkesës së tregut dhe mjedisit aktual, por mungesa e madhe është realizimi i transaksioneve pa përdorimin e Cash-it. Përdorimi i parasë cash është përcjellës i virusit dhe një kosto e madhe për ekonominë dhe në vazhdimësi.

Këtu është një ngërç i madh që duhet zgjidhur pasi ekonomia e internetit ka nevojë që të largohet nga përdorimi i parasë fizike dhe të kalojë pa vonesë tek paraja dixhitale. Nuk jam jurist për të vlerësuar hapat konkrete, por e shoh si nevojë jetike për të ardhmen e afërt të ekonomisë këtë hap.

Gjithashtu, e rëndësishme është të jemi pjesë e një tregu global pune dhe shembuli i Estonisë është një shembull për t’u ndjekur në këtë drejtim.

Të jemi optimist dhe të kërkojmë përballimin e sfidës së të tashmes, por të shohim dhe tek zgjidhjet e nevojshme të pas-krizës me investime të fuqishme tek infrastruktura digjitale, tek nxitja e inovacionit tek të rinjtë dhe promovimi i sipërmarrjes. E ardhmja kërkon zgjidhje të reja nga njerëz të rinj dhe me mendesi të re!

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale