Gazsjellësi Trans Adriatik finalizon projektin e financimit prej 3.9 miliardë euro - Business Magazine Albania

Gazsjellësi Trans Adriatik finalizon projektin e financimit prej 3.9 miliardë euro


Gazsjellësi Trans Adriatik njoftoi sot, se u finalizua financimi prej 3.9 miliardë euro të akorduara nga huadhënësit privatë dhe publikë.

BERZH është pjesë e këtij konsorciumi përmes një huaje prej 1 miliardë euro të sindikuara për një grup prej 16 bankash tregtare, prej të cilave 500 milionë euro do të mundësohen nga llogaritë e vetë  bankës.

TAP është një projekt prioritar i Bashkimit Europian (BE) dhe Komunitetit të Energjisë, një organizatë ndërkombëtare, e cila bashkon BE dhe vendet fqinje të saj në krijimin e një tregu të integruar energjie pan-Europiane.

Lexoni: Gazsjellësi TAP drejt përmbylljes

Gazsjellësi me gjatësi 878 km do të nisë në kufirin Greko-Turk, do të përshkojë Shqipërinë duke kaluar më tej nën detin Adriatik dhe do të përfundojë në Italinë Jugore. Ky projekt përbën segmentin e fundit të Korridorit Jugor të Gazit, duke siguruar transportin e gazit nga Deti Kaspik drejt Europës.

Me një kapacitet fillestar prej 10 miliardë metër kub – e barabartë me konsumin e energjisë në 7 milionë shtëpi në Europë – gazsjellësi do të ketë një kontribut të ndjeshëm në diversifikimin e furnizimit të Europës me energji. Furnizimi i parë me gaz pritet të kryhet në vitin 2020.

Ky projekt do të sigurojë një furnizim të qëndrueshëm me energji për konsumatorët duke ulur gjithashtu ndjeshëm nivelet e emetimit të  dioksidit të karbonit (CO2) dhe duke ofruar një alternativë kundrejt burimeve që ndotin mjedisin si dhe duke mbështetur kalimin në një ekonomi me përdorim të ulët të karbonit në përputhje me strategjinë e re sektoriale të energjisë të BERZH.

Nandita Parshad, Drejtore e BERZH për Infrastrukturën e Qëndrueshme, deklaroi: “Gazsjellësi Trans-Adriatik do të hedhë themelet për  krijimin e një tregu të integruar të gazit në Europën Juglindore dhe të përforcojë  statusin strategjik të rajonit si qendër energjitike. Ne besojmë se gazi mbetet një burim i rëndësishëm energjie  në këtë rajon që mund të ndihmojë në zëvendësimin e qymyrit dhe të lehtësojë përhapjen e energjisë së rinovueshme.”

Financimi mundësohet nga një grup prej 16 bankash tregtare, së bashku me BERZH, BEI dhe agjenci Franceze, Gjermane dhe Italiane të eksportit.

Në pikën e fillimit të tij në Turqi ,TAP do të lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian (TANAP) për të cilin BERZH ka aprovuar një hua prej  500 milionë dollarë në vitin 2017. Në pikën përfundimtare në Itali, TAP do të lidhet me rrjetin Italian të gazit natyror dhe prej aty me rrjete të tjera më të gjera Europiane.

Përmes pikave të daljes përgjatë shtrirjes së tij, gazsjellësi TAP mund të mbështesë krijimin e infrastrukturave të reja  të gazit, duke integruar tregjet e Europës Juglindore dhe duke përmirësuar statusin strategjik të rajonit si ndërlidhës i energjisë. Si rrjedhojë, ndërlidhjet e TAP do të përbëjnë bazën për krijimin e tregut të gazit në Shqipëri dhe do ta lidhin vendin me një nga koridoret më inovative dhe të rëndësishme të infrastrukturës në Europë.

BERZH po ndihmon në  zhvillimin e institucioneve dhe të rregullatorëve të tregut të gazit në Shqipëri përmes bashkëpunimit teknik duke mbështetur kapacitetet ligjore dhe rregullatore të Operatorit të ri të Sistemit të Transmetimit të gazit natyror në Shqipëri, Albgaz.

Lexoni: Gazsjellësi TAP, merr financim 500 milionë euro nga BERZH

TAP është krijuar në përputhje me praktikat më të mira ndërkombëtare, duke përfshirë përzgjedhjen e gjurmës, përmbushjen e vlerësimit mjedisor dhe social, zbatimin të kontrolleve të fuqishme për menaxhimin e kontraktorëve si dhe angazhimin dhe dialogimin e vazhdueshëm me popullsinë vendase. Përfshirë plotësimin e kushteve kombëtare mjedisore, legjislacionin përkatës të BE dhe kriteret e performancës  së BERZH në përputhje me politikën e saj mjedisore dhe sociale. BERZH do të vazhdojë të monitorojë projektin gjatë ndërtimit dhe funksionimit të tij  duke u  siguruar për përmbushjen e vazhdueshme të këtyre kritereve.

Koridori Jugor i Gazit ka një kosto totale prej rreth 40 miliardë dollarë dhe përfshin investime në infrastrukturën e gazit në një rrjet me gjatësi 3,500 km të gazjellësit që kalon në 6 shtete. Komponentët kryesorë janë fusha e gazit Shah Deniz në Azerbaixhan, Gazsjellësi Jugor i Kaukazit në Azerbaixhan dhe Gjeorgji, TANAP në Turqi dhe TAP. Inagurimi i TANAP u bë në qershor në Turqi.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0