FAO: Ulni përdorimin e antimikrobikëve

FAO: Ulni përdorimin e antimikrobikëve


Njerëzit marrin ilaçe për të kuruar infeksionet ose sëmundjet e shkaktuara nga mikroorganizmat. Por çfarë ndodh kur mikrobet që shkaktojnë sëmundje nuk reagojnë, sepse janë bërë rezistente ndaj atij mjekimi?!

Drejtuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), një grup ekspertësh të shëndetit të kafshëve diskutuan këtë çështje në Berlin, në kuadër të Forumit Global për Ushqimin dhe Bujqësinë (GFFA) 2018.

Kur bakteret, kërpudhat, viruset ose parazitet evoluojnë dhe bëhen rezistente ndaj substancave antimikrobike, siç janë antibiotikët, kjo quhet rezistencë antimikrobike ose AMR. Nuk është një skenar largpamës, por një fenomen shumë real që tashmë prek njerëzit, kafshët dhe madje edhe bimët në të gjitha kontinentet. Është gjithashtu një kërcënim për sigurinë e ushqimit. Për këto arsye, FAO dhe partnerët po rrisin përpjekjet për të uljen e përhapjes së rezistencës antimikrobike.

Diskutimi i i panelit – një takim i përbashkët me OJQ gjermane Bukë për Botën – tërhoqi një audiencë të gjerë: ekspertë teknikë, përfaqësues të qeverisë, shoqërisë civile dhe publikut të gjerë.

“Antimikrobikët janë shumë të rëndësishëm për bujqësinë dhe na kanë mundësuar përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së kafshëve. Por sektori është gjithashtu fajtor për tejkalimin e këtij burimi të vlefshëm “, tha Raimund Jehle, drejtor rajonal i FAO në hapjen e takimit. “Bujqësia është tani një nga kontribuesit në këtë problem, por është gjithashtu pjesë e zgjidhjes”.

“Adresimi i AMR duhet të shtrihet në përpjekjet tona për të zhvilluar sisteme të qëndrueshme blegtorale, duke pasur parasysh se kërkesa për produkte me origjinë shtazore ka gjasa të rritet”, shtoi Jehle.

Përdorimi i antimikrobikëve në sektorin e bujqësisë në mbarë botën është vështirë të vlerësohet për shkak të mungesës së rregulloreve dhe mbledhjes së dobët të të dhënave në shumë vende. Megjithatë, rreth 60,000 ton ilaçe përdoren çdo vit. Me kalimin e kohës, ato janë bërë më pak efektive apo edhe të padobishme, duke çuar në zvogëlim të aftësisë për të kontrolluar infeksionet tek njerëzit dhe kafshët.

“Zvogëlimi i nevojës për antimikrobikë – duke përmirësuar higjenën, biosigurinë, si dhe ushqimin e kafshëve – janë çelësi për zvogëlimin e rrezikut të infeksioneve në radhë të parë”, tha Sarah Cahill, zyrtare e FAO për sigurinë ushqimore. “Nevojiten investime në bujqësi për t’u mundësuar fermerëve që të bëjnë ndryshimet e nevojshme, në mënyrë që përdorimi i antimikrobikëve të ulet tek kafshët e shëndetshme dhe prodhuese”.

Përdorimet jo-terapeutike të antimikrobikëve – për shembull si nxitës të rritjes – duhet të minimizohen, sipas FAO-s.

Rezistenca antimikrobike është gjithashtu një shqetësim i vërtetë nga perspektiva e sigurisë ushqimore. Komisioni i Codex Alimentarius po merret me këtë çështje përgjatë zinxhirit të vlerës – nga prodhimi i ushqimit në konsum.

Ekspertët theksuan se, “Gjithçka varet nga antibiotikët”, të cilët sipas tyre, kanë një efekt të drejtpërdrejtë në shëndetin e njeriut.

Ekspertët ranë dakord që për shkak të natyrës së tij komplekse dhe ndër-sektoriale, problemi i rezistencës antimikrobike kërkon një përgjigje kolektive dhe praktike. Grumbullimi i të dhënave dhe statistikat, opsionet e mbikëqyrjes dhe shpërndarja e praktikave të provuara në përdorimin e kujdesshëm të antimikrobikëve janë aspekte të rëndësishme. Veprimi i konsumatorit është një tjetër kënd, pasi njerëzit gjithnjë e më shumë shprehin shqetësimet e tyre dhe bëjnë zgjedhje që do të ndikojnë politikëbërësit dhe prodhuesit.

Një plan global i veprimit për të udhëzuar vendet për vendosjen e planeve kombëtare të veprimit për rezistencën antimikrobike u miratua nga OBSH, FAO dhe Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) në vitin 2015.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0