Eksportet bien gati 4% në gjashtë muajt e parë të vitit


Eksportet shqiptare janë në një situatë plotësisht të kundërt me vitin e kaluar. Nëse një vit më parë eksportet shënonin rritje me dy shifra, këtë vit eksportet janë në vlera negative.

Sipas të dhënave të INSTAT në gjashtë muajt e parë të këtij viti eksportet ranë 3.7% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Ato kanë një vlerë prej 152.3 miliardë lekë. Ndërkohë, importet shënuan rritje 2.6% duke arritur në 318 miliardë lekë. Kjo ecuri bëri që deficiti tregtar të ishte mbi 9%.

Çfarë ndikoi pozitivisht dhe çfarë negativisht?

Këto gjashtë muaj kemi eksportuar shumë më pak energji elektrike e karburante. Ky grup mallrash dha ndikimin më të madh negativ në uljen vjetore të eksporteve (-4,5 pikë përqindje). Materialet e ndërtimit dhe metalet u tkurrën po ashtu, ndërsa rënia me rreth 2% ka prekur edhe grupin më të madh të mallrave të eksportuara, atë të tekstileve dhe këpucëve.

Lexo: Ulet papunësia tek të rinjtë. Ja panorama e INSTAT për papunësinë

Si ka ndryshuar shkëmbimi i mallrave me vendet e importit dhe eksportit?

Gjatë këtij gjashtëmujori, vendet me të cilat Shqipëria ka pasur rritjen më të madhe të eksporteve, në krahasim me një vit më parë, janë: Kosova (28,7 %), Gjermania (2,8 %), dhe Maqedonia e Veriut (4,2 %).

Vendet me të cilat kemi ulur eksportet janë: Italia (-0,9 %), Spanja (-24,7 %) dhe Greqia (-6,5 %). Situate me importet paraqitet disi me e “zbutur”. Rritja më e madhe e importeve u shënua me vendet si Kina (22,5 %), Greqia (10,2 %) dhe Turqia (6,5 %). Ulja më e madhe e importeve ishte me vendin fqinj Italinë (-8,0 %), si dhe Gjermaninë (-12,9 %) dhe Spanjën me (-12,1 %).

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale