Craftypoty NE, sipërmarrja e ekosistemeve të mbyllura


Minibotë natyrore, natyrë në miniaturë, ekosistem zbukurues. Mund t’a quani si të dëshironi, në mënyra të ndryshme, por ajo që mbetet e pandryshueshme, është që këto krijime janë realisht të veçanta.  Ky koncept i ri në Shqipëri është krijuar nga dy studentë të arkitekturës.

Ata quhen Arnold Bezhani dhe Ejona Karkini. Edhe pse të rinj në moshë, kanë marrë një hap të rëndësishëm, krijimin e një sipërmarrje të quajtur “NE”. Kjo sipërmarrje konsiston me krijimin e ekosistemeve të mbyllura, natyrën në miniaturë. Sigurisht, që një sipërmarrje e tillë do guxim dhe ata i’a kanë dalë. Fillimisht i kanë shtyrë miqtë e tyre më të mirë për të vazhduar përpara, e më tej instagrami ka qenë ai që ka reklamuar biznesin dhe ata vetë. Për BusinessMag.al ata shprehen se prej tre vitesh kanë nisur punimet në terrariume. Fillimisht ka qenë një dëshirë e tyre, nuk e kishin menduar që do të ishte një sipërmarrje, por ja që ndodhi. Tani grupi ka pesë anëtarë Arnoldin, Ejonën, Nikin, Elsidin dhe Endrin.

Lexo: Huskymag, platforma shqiptaro-amerikane e djalit nga Durrësi

Bashkëpunimi dhe komunikimi që kanë me njëri-tjetrin, ka bërë që puna të ecë më së miri dhe t’i kalojë pritshmëritë.  Ata shprehen se është dashur shumë punë për të arritur në krijimin e asaj që sot është produkti bazë.  Këto punime të vendosura në kavanozë qelqi, përveçse po rrisin një bimë në kushte krejt normale siç rritet në tokë, janë esetike dhe zbukuruese për ambientet e brendshme.
NE
Por si arrin një bimë të rritet në një mjedis të mbyllur, a përdoren pesticide për rritjen e saj? Arnoldi dhe Ejona tregojnë për BusinessMag.al se për t’i krijuar bimës kushtet e jetesës brenda në enën prej qelqi, nevojiten rërë ose gurë, karbon, dhe bimë të thata, dekorim, myshqe si dhe në fund vetë bima. Pesticidet në punën e tyre janë dhe do të jenë në masën 0. Kërkimet në internet dhe eksperimentet e vazhdueshme, janë dora e parë ndihmëse që i’u është dhënë. Inkurajimimi shoqërisë dhe rrjeti social Instagram i ndihmoi të krijojnë një emër, por ata nuk lënë pa përmendur ndihmën e dhënë nga kryetari i Bashkisë Erion Veliaj, studiot arkitekturore dhe interesi që mediat shqiptare kanë shfaqur ndaj konceptit të biznesit të tyre.

Ata na tregojnë se së shpejti do të hapin ambientet atelie dhe studio, të cilat do të mund të vizitohen nga kushdo. “Në të ardhmen synojmë që natyra në miniaturë të jetë pjesë e shtëpisë së gjithësecilit”, – shprehen ata.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale