Çmimi në energji elektrike presion për rritje
Përditësuar së fundmi: 27/12/2017

Çmimi në energji elektrike presion për rritje

Share
nga Albana Mucaj
Dhj 27, 2017

Fundi i vitit ka shtuar presionet për rritje të çmimit në energji elektrike.

Enti Rregullator i Energjisë (ERE), ka nisur shqyrtimi e planit të kompanive të prodhimit, transmetimit e shpërndarjes së energjisë për investimet që do të bejnë vitin e ardhshëm, por njëkohësisht edhe për çmimin që ato planifikojnë të aplikojnë tek klientët.

ERE ka nisur seancat dëgjimore me Operatorin e Sistemit të Transmetimit (OST), i cili kërkon të aplikojë tarifë të re transmetimi për 2018-ën.

Në kërkesën e OST, ka katër variante të ndryshme ku parashikohen kosto potenciale të operatorit për shërbimet ndihmëse, koston e borxhit dhe humbjet në energji. Në tre variante, OST kërkon rritje të tarifës për transmetimin e energjisë me 0.47 lekë për kilovatorë. Ndërkohë në propozimin që nuk kërkon rritje direktë të çmimit, OST kërkon që humbjet në rrjet t’i mbulojë klienti.

Vitin e ardhshëm, në treg të lirë pritet të dalin dhjetëra sipërmarrje të mëdha, që furnizohen në 35 kilovolt dhe krahas çmimit të blerjes së energjisë, duhet të paguajnë edhe tarifat e transmetimit. Humbjet në sistem pritet të blihen nga tregu i parregulluar nga OST. Kostoja vjetore e këtyre humbjeve arrin në rreth 900 milionë lekë.

Në ditët në vijim ERE pritet të shqyrtojë edhe aplikimin e kompanisë së shpërndarjes. OSHEE, nuk ka aplikuar për rritje të drejtpërdrejtë të çmimit vitin e ardhshëm, por nëse miratohet kërkesa e saj, presionet për të paguar me shumë rriten. OSHEE ka kërkuar kategorizim të bizneseve të lidhura në nivele të ndryshme tensioni.

Vendimi përfundimtar i Entit Rregullator të Energjisë, pritet të vijë pasi Ministria e Energjisë të përcaktojë çmimin e prodhimit për kompaninë Elektro-energjitike Shqiptare (KESH). Nuk përjashtohet mundësia e rritjes së çmimit në prodhim, duke pasur parasysh vështirësitë e vitit që po lëmë pas, por edhe rrezikun e pritshëm vitin e ardhshëm.

Thatësirat ulën prodhimin këtë vit, duke detyruar kompanitë të importojnë mbi 120 milionë euro energji. Ndërkohë, ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri, ka theksuar në komisionet parlamentare, kur ka mbrojtur planin e investimeve në këtë sektor për 2018-ën, se prodhimi i energjisë është një ndër rreziqet e buxhetit vitin e ardhshëm, pasi vijimi i thatësirës, mund të detyrojë vendin të furnzohet me energji nga jashtë e madje me çmime të larta.

Pavarësisht nismave, vendi ynë vijon të ketë ende pak burime të tjera alternative për të prodhuar energji elektrike.

Lexoni:Me 300 ditë diell në vit dhe kapacitet 1500 MW, Shqipëria mund të përqendrohet tek ENERGJIA SOLARE!

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente