NOKIA firmos marreveshjen e liçensimit te patentave me kompanine kineze OPPO, nje yll ne rritje ne industrine e smartphoneve » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 11/01/2019

NOKIA firmos marreveshjen e liçensimit te patentave me kompanine kineze OPPO, nje yll ne rritje ne industrine e smartphoneve

Share
nga Albana Laknori
Jan 11, 2019
Diplomuar per Inixhinieri Gjeologjike ne 1993, UPT Tirane, pastaj ne Drejtesi ne 2005, nga FD, Tirane Master i Avancuar
lexo me teper >

Ne 26 Nentor 2018, Korporata e Nokias e  Telecomit Finlandez,njofton se ka firmosur marreveshjen e liçencimit te patentes me kompanine kineze te telefonave mobile OPPO. Edhe pse nuk jane njoftuar kushtet e kesaj marreveshjeje nga Nokia, kompania ka deklaruar se sipas kesaj marreveshjeje do  te paguaje per nje periudhe shume vjeçare.

Nokia njoftoi te adhuat e saj per çrekun e fundit te vitit 2018, ne 25 Tetor dhe kur licencimi solli te ardhura prej 351€ milione  euro (396.4 milione USD) per kete çerek fundiviti, te gjitha te ardhura qe vijne nga liçencimi i marek dhe patentes,  se totali ishte zvogeluar me  27% nga 483 milion euro (545.5 milion Dollare), ne shitjet neto te fituara nga teknologjite Nokia gjate çerekut te fundit te 2017.

Raporti i fitimeve i ka dedikuar kete renie nga viti ne vit, se pari ne mungesen e 180 mlion Euro  (203.3 milione USD) qe vijne nga shitjet e licencuara te pa futura ne fitim, teknologjia Nokia ka fituar “afersisht zero” ne keto shitje kete çerek viti.

Nje lojtar i hershem ne telefonat mobile dhe tregjet e smartfoneve, ka vene fokus me shume se nje infrastrukture marketingu ne vitet e fundit vazhdon te dizenjoje hardqare te teknoligjise mobile qe e japin me licence ne paleve te treta si psh OPPO. Nuk  eshte marreveshja e pare e licencimit te smartfoneve kineze, qe ka hyre ne nje nje marreveshje liçencimi, sepse veren e kaluar beri marreveshje me kompanine Xiaomi, e cila i dha akses patentave te shpikjeve  teknologjive standart (SEPs), ne sektorin e celulareve.

Nokia mban nje angazhim te forte per te zhvilluar teknologjite e reja dhe cereku I fundit I 2018 ka verifikuar se kompania ka harxhuar 1.1 billion euro (1.2 bilion USD) ne kerkime dhe zhvillime shkencore, duke harxhuar me shume se gjysmen e fitimeve bruto ne cerekun e R&D.

OPPO mundet te mos ti jepet i njejti kujdes qe kane per  rivalet  e tij Xiaomi dhe Huawei kane, por mund te behet konkurrenti me i madh ne smartphonet kineze ne vitet e fundit. OPPO ka nje pjese te madhe te tregut, qe persa i takon shitjeve te smartfoneve ne Kine gjate 2016, kur kompania shiti rreth 78.4 milion njesi, dhe mori 16.8% te tregut ne te gjithe vendin.

Numri total i shitjeve te perfaqeson 122.2% rritje nga viti i kaluar, kur OPPO shiti reth 35.3 milion njesi. OPPO eshte bere gjithashtu nje lojtar i madh ne tregun global te smartphoneve, duke shitur 29.4 milion njesi gjat cerekut te kater te 2018, i vetem, shitesi i pesti me i madh i çdo smartphone, duke perfshire Samsung dhe Apple.

Kjo shifer I dha OPPO nje perqindje ne treg prej 8.6% ne tregun global te smartphone, gjate ketij çerek fund viti, dhe jo shume larg rivalit Xiaomi, te cilet shiten 31.9 milion njesi gjate cerekut te dyte.

 

Ky njoftim i fundit i marreveshjes se Nokias per patenten e shpikjes se tij me kompanine kineze OPPO, nuk eshte e vetmja marreveshje e firmosur nga OPPO ne muajt e ardhshem, sipas nje intervite ekskluzive te Drejtorit te IP, Adler Feng, te publikuar nga IAM. Gjithashtu ne fund te Nentorit, nga IAM,  u publikuan te dhena qe lidhen me aplikimin per patente te OPPO, duke apre se nuk kane aplikaur per asnje patente per 2011, nderkohe, ene vitin 2016, kane aplikuar per 5000 patenta.

Ne total 16.826 asetette IP (Pronesia Intelektuale) jane aplikua rne Kine, dhe ne cdo lloj insitucioni tjeter, duke pergshire edhe aplikimet ne WIPO (Organizata Nderkombetare e Pronesise Intelektuale).

Qe te dyja keto veprime te OPPO, si dhe R&D dhe marreveshjet e licencimit, duket se e kane ndihmuar te mbaje pozionin e forte ne treg, duke futur teknologji te reja. Raportohet se OPPO do te leshoje smartphone kete Dhjetor, qe kane te bejne me new generation dhe
me teknologjkine e akumulimi i tensionit të vazhdueshëm të tensionit multi-hap me tension të vazhdueshëm (VOOC), ku do te sigurohet kohe shume e shpejte e karikimit te baterise, e cila ka marre emrin SuperVOOC. Smartphoni OPPO R19, duhet te dale ne treg ne 2019, dhe pritet te i pari smartphone ne bote, qe ka chipsetin MediaTek Helio P80, qe eshte dizenjuar per te permiresuar performancen e inteligjences artificiale.