Konflikt gjigand i shkeljes se patentave te Apple » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 15/08/2018

Konflikt gjigand i shkeljes se patentave te Apple

Share
nga Albana Laknori
Gus 15, 2018
Diplomuar per Inixhinieri Gjeologjike ne 1993, UPT Tirane, pastaj ne Drejtesi ne 2005, nga FD, Tirane Master i Avancuar
lexo me teper >

 

 

JAVE E ÇMENDUR PER KOMPANINE APPLE

Vendimi i gjykates $145 Million ne $1 Trillion vlere te kompanise

 

8 Gusht  2018

Kompania Apple, javen  e fundit u godit shumë me një vendim gjyqësor prej 145 milionë dollarësh për një padi për shkeljen e patentave. Por, para se ta vinte re,  kompania Apple u bë  kompania e parë e tregtisë publike në Shtetet e Bashkuara me një vlerë prej $ 1 trilion ose më shumë. Nuk është ekzagjerim të thuhet se Apple kishte një javë të vërtetë të cmendur.

 

Detaje te çeshtjes se humbur te shkeljen e te drejtave te patentave

 

Të mërkurën, më 1 gusht 2018, Apple Inc. humbi një padi për shkelje të patentës kur juria i ktheu një vendim prej 145 milionë dollarë kundër tij në Gjykatën e Rrethit Gjyqësor të SHBA-së për rrethin jugor të Kalifornisë. Teknologjia në fjalë ishte e lidhur me shumë nga modelet popullore të iPhone të Apple.

 

Një juri e Kalifornisë zbuloi se Apple shkelte zërin mbi teknologjinë e komunikimit pa tel të LTE (VoLTE), i cili mbështet thirrjet zanore në një rrjet LTE. Teknologjia është patentuar dhe në pronësi të WiLAN, një kompani kanadeze teknologji. Çështja e shkeljes varet nga dy patentë WiLAN që mbulojnë teknologjinë për modelet e ndryshme iPhone 6 dhe 7.

 

Paditësi, WiLAN, pohoi se përdorimi nga Apple i teknologjise LTE ishte në kundërshtim me  Seksionin 35, 271, te Kodit të SHBA-së. Ky kod i veçantë i lejon dikujt të beje një padi për shkeljen e patentës kundër dikujt që është duke e bërë, duke përdorur ose shitur shpikjen e tyre të patentuar pa lejen e tyre . Në padinë e saj, WiLAN kërkoi dëmshpërblim për shkeljen e paramenduar të Apple nga një ose më shumë pretendime të patentave, duke kërkuar gjithashtu të mbulonte edhe tarifat  avokatore.

Në gjyq, Apple u përfaqësua nga studio ligjore DLA Piper. WiLAN u përfaqësua nga studio ligjore McKool Smith. Juria shqyrtoi rreth një orë e gjysmë para vendimit perfundimtar, se WiLAN kerkonte $ 145 milion në dëmshpërblim. Juria zbuloi se Apple shkeli patentën 8,457,145 të WiLANS, si dhe patentën e 8,537,757.

 

Në mënyrë të detajuar , patenta ‘145’ lidhet me sistemet e komunikimit pa tel, dhe me një metodë dhe aparat të protokolleve të kërkesës / granteve të bandës në një sistem komunikimi me valë të gjerë broadband. Patenta ‘757 lidhet me sistemet e komunikimit dhe me një sistem dhe metodë për zbatimin e kontrollit të pranimit të thirrjeve adaptive në sisteme të tilla.

Vlera prej 1 trilion e kompanise e lehteson pak vendimin e gjykates

Veçanërisht, vendimi i  jurisë prej 145 milionë dollarësh vjen në një pikë në dukje të lartë për Apple Inc., e cila të enjten, më 2 gusht 2018, u vlerësua dhe u emërua si kompania e parë e tregtisë së SHBA-ve me një bilion dollarë amerikanë. Për ta vënë çështjen në perspektivë, shuma e vendimit arrin në 0.000145% të totalit neto të Apple. Lajmi vjen gjithashtu pas një raporti relativisht të fortë të të ardhurave të tremujorit të tretë për Apple, duke zene një pjesë të vogël të produkteve të saj të iPhone.

Pas vendimit, kryetari i trupit gjykues Dana M. Sabraw i drejtoi të dyja palët në ndërmjetësim para se të paraqiste mocionet pas gjykimit. Një raport i përbashkët  përfundoi të premten, më 10 gusht 2018.