Bien ndjeshëm të ardhurat në buxhet

buxhet

Ashtu si sipërmarrjet private, edhe buxheti i shtetit pësoi dëme të mëdha nga masat shtrënguese kundër Covid, duke mbyllur për më shumë se dy muaj, pjesën më të madhe të aktiviteteve. Një rezultat i pritshëm ky për shkak të uljes së prodhimit dhe eksport-importit.

Por nevoja për të rritur shpenzimet në të njëtën kohë, bëri që deficiti buxhetor të shkojë në kushte të pazakonta. Ai gati u pesëfishua krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Financave, gjatë periudhës janar-prill u arkëtuan 133 miliardë lekë, ose mbi 16 miliardë lekë më pak se e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Vetëm në muajin prill ulja e të ardhurave ishte 30%.

Ndërkohë shpenzimet e buxhetit, për shkak edhe të paketave mbështetëse u rritën mbi 4%.

Në uljen e të ardhurave ka një ndikim të madh tregtia dhe ulja rrjedhimisht ulja e të ardhurave nga TVSH.

Lexo: Rama: Gjobë për bizneset që nuk aplikojnë për pagën e luftës

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale