Banka e Shqipërisë, inflacion i ulët për vitin e ardhshëm


Banka e Shqipërisë deklaroi se rritja e çmimeve do të mbetet e dobët edhe për vitin e ardhshëm. Pas mbledhjes së fundit të Këshillit Mbikëqyrës, guvenratori Gent Sejko listoi arsyet që e çojnë bankën në këtë parashikim.

“Banka e Shqipërisë gjykon se hendeku negativ i prodhimit dhe çmimet e ulëta në tregjet botërore do të vazhdojnë të jenë të pranishme përgjatë një horizonti kohor afatshkurtër. Efekti rënës i tyre në inflacion do të kompensojë efektin rritës të çmimeve të larta të produkteve ushqimore. Për rrjedhojë, inflacioni mesatar për vitin 2016 pritet të luhatet rreth nivelit 2.3%. Më tej, inflacioni parashikohet të ndjekë një tendencë rritëse dhe të kthehet në objektivin tonë prej 3% rreth fillimit të vitit 2018”, tha Sejko.

Këshilli Mbikëqyrës vendosi ta mbajë të pandryshuar normën bazë të interesit në 1.75 përqind, duke paralajmëruar se politika monetare do të mbetet lehtësuese edhe vitin që vjen për të mbështetur rigjallërimin e kredisë.

“Mbajtja e pandryshuar e normës bazë të interesit në mbledhjen e sotme krijon më shumë hapësirë për përcjelljen e plotë të stimulit monetar të dhënë gjatë vitit 2015 në tregjet financiare dhe në ekonomi. Duke u nisur nga informacioni i disponuar, si dhe në bazë të vlerësimeve e parashikimeve të Bankës së Shqipërisë, Këshilli Mbikëqyrës vlerëson se politika monetare do të jetë lehtësuese edhe përgjatë vitit 2016”, u shpreh Sejko.

Por guvernatori tha se rigjallërimi i kredisë dhe rritjes ekonomike nuk varet vetëm nga politikat e Bankës së Shqipërisë, por kërkojnë dhe kontributin e Qeverisë.

“Rritja e kredisë pritet të mbetet e moderuar në afat të shkurtër dhe të forcohet gradualisht gjatë vitit të ardhshëm. Përmirësimi i pritur i aktivitetit ekonomik në vend dhe efekti i masave për reduktimin e kredive me probleme do të mbështesin rritjen e kërkesës për kredi dhe gatishmërinë e bankave për të akomoduar këtë kërkesë. Gjithashtu, Këshilli Mbikëqyrës rithekson se rritja ekonomike dhe përshpejtimi i kreditimit duhet të mbështeten nga vazhdimi i reformave strukturore dhe nga përmirësimi i mëtejshëm i klimës së biznesit”, deklaroi Guvernatori.

Banka e Shqipërisë vlerëson se rritja ekonomike për këtë vit do të luhatet nga 2.5 deri në 2.7 përqind, ndërsa vitin e ardhshëm ajo pritet të përshpejtohet në mbi 3 përqind.

/Top-Channel/

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale