As Mark Zuckerberg nuk mund të përqendrohet në Facebook. Libra mund të jetë shpërqendrimi i tij më i madh


Lajmi që Facebook-u do të nxjerrë një monedhë dixhitale të quajtur Libra është pritur me skepticizëm. Ndërkohë, bota e fshehtë ndahet midis atyre që e shohin Libra-n si legjitimitetin përfundimtar të Bitcoinit dhe atyre që e shohin atë si një kërcënim ekzistencial.

Ne mund të pajtohemi që kjo është shkalla më e fundit e kompanisë më të fuqishme të teknologjisë në botë që po e thellon përfshirjen e saj në jetën tonë. Por, edhe nëse do të supozojmë se Facebook nuk kishte shkelur ligjet kombëtare të privatësisë (nuk i kishte dhënë qasje Cambridge Analytics për 87 milionë përdorues), ne duhet të jemi të kujdesshëm.

Mbërritja e Facebook dhe kompanive që zotëron do të thotë që Libra do të ‘përhapet globalisht’ shumë shpejt në një hapësirë ​​të rregulluar keq dhe potencialisht do të trondisë ekuilibrin financiar.

Këshilli i Shoqatës Libra, i përbërë nga anëtarë të institucioneve financiare kryesore, si MasterCard dhe Visa, duket se është mbledhur për qëllimin e shprehur të dhënies së besimit të përdoruesve dhe për rrjedhojë sigurimin e pjesëmarrjes maksimale.

Por, përdoruesit nuk duhet të ndihen të sigurt. Facebook nuk e ka shtëpinë e saj në rregull. Numri i skandaleve me të cilat është përballur gjatë 18 muajve të fundit ka qenë befasues. Megjithë apologjitë dhe premtimet për ndryshime, Mark Zuckerberg ka dështuar herë pas here për të mbrojtur mjaftueshëm privatësinë e përdoruesve dhe të dhënat personale.

Dy muaj pas skandalit të Cambridge Analytica në prill të vitit të kaluar, një bug software “mund” të ketë zbuluar postimet e 14 milionë njerëzve. Në shtator, ishin 50 milionë llogari që Facebook-u tha se “mund të” jenë sulmuar përmes termit “akses”. 14 milionë u gjetën të prekshme në tetor.

Më bindëse nga të gjitha, ndoshta, janë gjetjet e Damian Collins, kryetar i komitetit dixhital, kulturës, medias dhe sportit britanik. Rreth 250 faqe të dokumenteve të fshehta të Facebook-ut dëshmuan se kompania kishte konsideruar shitjen e të dhënave të përdoruesve dhe prioritizimin e dominimit të Facebook-ut mbi privatësinë individuale.

Zuckerbergu nuk ka fokus. Siç ka raportuar Michael Galpert, Facebook ka një zakon të ndryshojë vazhdimisht deklaratat e tij të misionit dhe “vizionet”. Ndonjëherë ato janë edhe kontradiktore: në vitin 2010, privatësia nuk ishte më një “normë shoqërore”. Në 2019, Facebook ishte duke u ‘përqendruar të privatësia’ (pivoting). Facebook-u vazhdon të përpiqet të jetë gjithçka për të gjithë njerëzit, shpesh me pasoja katastrofike. Inkurajimi i tij në hapësirën e lajmeve ka dëmtuar gazetarinë tradicionale. Në prill, u raportua se Facebook po kërkonte ndihmë nga e njëjta industri (gazetaria), për të gjetur redaktorët në mënyrë që të humbiste reputacionin e tij si një burim i keqinformimit.

Nga John Buni (sipërmarrës), për SDP

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale