ALBSIG kryeson në pagesat e dëmeve


Kur një i dëmtuar nga aksidenti ka marrëveshje me kompaninë e sigurimeve për shumën që duhet t’i kompensohet, pagesa duhet të kryhet brenda 15 ditësh. Kjo procedurë ndiqet edhe për dëmet e shkaktuara nga sigurimi i banesës/apartamentit/ pronës apo dhe biznesve të tjera. Por, ka dhe dëme që për shkak të mosmarrëveshjeve nga njëra palë përfundojnë për zgjidhje në gjykatë. Atje procedohen rastet kur pala e dëmtuar nuk e pranon ofertën e Shoqërisë së Sigurimit për kompensim të dëmit.

Sipas Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, në gjykata janë 895 raste me probleme kompensimi të dëmit. Vlera e tyre shkon në gati 1.4 milionë lekë. Në pamje të parë, kjo shifër tregon se janë rritur pagesat e Shoqërive të Sigurimeve për dëmet e shkaktuara për këtë periudhë, por nga ekspertë të sigurimeve mësohet se në fakt, bëhet fjalë për dëme që u përkasin periudhave të mëparshme, për detyrime të “importuara”, për dëme që shoqëritë duhet t’i kishin paguar në kohën e duhur, por për shkaqe të ndryshme, duhet te paguhen gjatë kësaj periudhe. Zgjidhja e rasteve të dëmeve nga vetë shoqëritë është treguesi kryesor që jep ecurinë dhe zhvillimin e indrustrisë së sigurimeve në vendin tonë kundrejt shërbimit ndaj klientëve.

Në statistikat e Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, paraqitet radhitja e shoqërive të sigurimeve, të fokusuara më së shumti tek mënyra e trajtimit të dëmeve, duke e finalizuar më pas me dëmshpërblimet. Nga publikimi i fundit i Raportit Statistikor – Financiar të tremujorit të tretë 2019 për Shoqëritë e Sigurimit, disa shoqëri sigurimi e kanë ulur ndjeshëm numrin e dëmeve në gjykatë.  Albsig, rezulton me numrin më të vogël të dëmeve në proces gjyqësor aktive deri në fund të muajit nëntor, që përkon me vlerën më t♪7 ulët. 35 raste me vlerë 24, 783 lekë. Kompania vlerësohet të zgjidhë çështjet e dëmshpërblimeve në mënyrë të menjëhershme. Ndaj, statistikat tregojnë se një pjesë shumë e vogël shkon për t’u zgjidhur në gjykatë.

Edhe për dëmet pezull, Albsig mban nivelin më të ulët. Përfaqësuesit e kompanisë tregojnë se procedurat e ndjekura nga shoqëria, janë transparente dhe favorizojnë klientin. Ky tregues është shumë i rëndësishëm për shoqërinë, pasi tregon që dëmet trajtohen dhe paguhen në kohë rekord kundrejt klientëve, fakt ky që jepet qartë edhe nga treguesit statistikorë. Edhe pse aktualisht ALBSIG renditet në 2 shoqëritë e para në tregun e sigurimeve jo- jetë, shërbimet ndaj klientëve tregojnë se ALBSIG është i pari në pagesat e dëmeve dhe i fundit ne numrin e dëmeve pezull.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale