A është suksesi një çështje fati?


Suksesi është diçka që shumë pak njerëz e arrijnë plotësisht në jetën e tyre, edhe pse shumica e njerëzve arrijnë të përmbushin qëllimet e tyre herë pas here. Disa njerëz paraqesin argumentin se suksesi varet nëse jeni në vendin e duhur dhe në kohën e duhur, ndërsa të tjerët e kundërshtojnë këtë ide duke argumentuar se suksesi i vërtetë varet tërësisht nga aftësitë që ka gjithësecili.

Njerëzit e suksesshëm janë shpesh shumë të aftë dhe tregojnë talente të mahnitshme në fushat e tyre të zgjedhura. Së pari, artistët dhe sportistët, për shembull, kurrë nuk do të arrijnë sukses pa qenë jashtëzakonisht të mirë në atë që bëjnë.

Lexoni: A kontribuon një IQ e lartë në sukses?

Së dyti, është e qartë se njerëzit profesionistë, si avokatët, kirurgët dhe akademikët, nuk do të fitonin reputacion nëse puna e tyre nuk ishte në përputhje me standardet e kërkuara. Çështja është se këta njerëz kanë bërë një përpjekje për të arritur në lartësitë e profesionit të tyre, shpesh duke studiuar ose u trajnuar për shumë vite përpara se të arrijnë qëllimet e tyre.

Nga ana tjetër, është e qartë se lindja në një familje, që mund t’ju sigurojë një fillim të mirë duhet të llogaritet si një avantazh i madh. Një edukim i mirë shpesh mund të inkurajojë të rinjtë që të zhvillohen më mirë akademikisht, të fitojnë besim dhe të shkojnë në arsimin e lartë.

Një avantazh tjetër është se shumë politikanë të suksesshëm, njerëz të biznesit etj. ndoqën universitetet e Oksfordit dhe Kembrixhit, ku ata takuan njerëz me të njëjtat nivele të inteligjencës dhe background, duke bërë kështu kontakte të dobishme.

Lexoni: “Mendësia”, libri me të cilin mund të peshkoni suksesin

Është gjithashtu e qartë se disa lloje suksesi shpesh varen tërësisht nga fati, pavarësisht aftësive të njerëzve, për shembull, në kohë lufte, ose në fushat e zbulimit dhe eksplorimit. Moti i mirë apo i keq, shëndeti, fatkeqësitë natyrore, mungesa e informacionit ose komunikimit dhe emocionet njerëzore ndonjëherë mund të çojnë në dështimin e gjithçkaje që është tentuar ose planifikuar.

Për ta përmbledhur, do të ishte gabim të supozohej se suksesi varet ekskluzivisht ose nga aftësitë ose nga fati. Varet nga të dy këta faktorë dhe pa aftësi apo fat, nuk arrihet kurrë sukses.

burimi: meteortime

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale