A do të jetë Jeff Bezos njeriu më i pasur në botë edhe pas divorcit?
Përditësuar së fundmi: 11/01/2019

A do të jetë Jeff Bezos njeriu më i pasur në botë edhe pas divorcit?

Share
nga Neada Muçaj
Jan 11, 2019

Divorci i Jeff Bezos mund të jetë më i shtrenjti në histori. Shuma që duhet të paguaj varet nga kërkesat e ligjit martesor dhe vlerës së Amazon.

Bezos njoftoi në një tweet të mërkurën se ai dhe gruaja e tij prej 25 vjetësh, MacKenzie, “kanë vendosur të divorcohen”. Ai tregoi se do të ishte një ndarje miqësore, duke thënë: “ne mbetemi një familje dhe ne mbetemi miq të dashur”.

Është e mundur që çdo zgjidhje apo mbështetje që ai i jep MacKenzie është e papërfillshme në kontekstin e pasurisë së tij, e cila ishte rreth 137 miliardë dollarë.

Lexoni: Përveç Jeff Bezos, cilët kanë qenë 6 njerëzit më të pasur në botë?

Por shteti i Uashingtonit, ku jetojnë Bezos, është një shtet i pronës komunitare. Kjo do të thotë se çdo pasuri e bërë gjatë martesës së tyre duhet të ndahet në mënyrë të barabartë ndërmjet të dyve.  Amazon u themelua një vit pasi Bezos u martuan dhe MacKenzie mund të argumentojë se ajo ka të drejtën e gjysmës së pasurisë. Kjo do të thotë se ajo mund të marrë më shumë 66 miliardë dollarë bazuar në vlerën e kompanisë sot.

Për të financuar një zgjidhje të madhe, Bezos mund të kishte shitur  aksione, gjë që mund të zvogëlonte pronësinë dhe kontrollin e kompanisë. Bezos zotëron 80 milionë aksione të Amazon, ose vetëm 16 përqind të kompanisë, sipas dosjeve rregullatore.

Por avokatët e divorcit thonë se është e mundshme që MacKenzie do të donte që pasuria familjare të vazhdojë të rritet dhe kjo është e lidhur në masë të madhe me kontrollin e firmës së Jeff Bezos. Pra, nuk do të kishte gjasa të nxiste një zgjidhje që do të kërkonte shitjen e aksioneve. Një shitje e mundshme do të dobësonte kontrollin e tij e reduktonte aksionet e tij në kompani.

Lexoni: Sipërmarrësit më të pasur në botë ndajnë sekretet për një martesë të suksesshme

“Problem do të jetë vlerësimi i aseteve me kontrollin e zvogëluar,” tha Jeffrey Fisher, një avokat divorcesh në West Palm Beach, Florida, i cili ka zgjidhur mjaft divorce milirderësh.”

Divorci më i shtrenjtë i SHBA deri më tani besohet të jetë Steve dhe Elaine Wynn në vitin 2010, i cili u vlerësua në 1 miliard dollarë. Manjati i naftës Harold Hamm shkroi një çek prej 974.8 milionë dollarë në vitin 2015 për divorcin e tij.

/CNBC