7 ndryshimet kryesore për taksat dhe të ardhurat tuaja

taksat dhe te ardhurat

Ky vit që sapo kemi nisur është shoqëruar me disa masa lehtësuese dhe mbështetëse për individë e sektorë. Karakteristikë e një viti zgjedhor, por edhe një viti që ka nevojë për lehtësi për shkak të krizës  së shkaktuar nga pandemia. Mes lehtësive më të mëdha rezulton rritja e pragut të xhiros për disa aktivitete për pagesën e Tatim Fitimit dhe TVSH-së si dhe ulja e TVSH-së për disa sektorë apo shërbime.

1-Paga minimale është 30 000 lekë/muaj nga 26.000 që ishte.

2- Nis fiskalizimi gradual. Prej 1 janarit procesi i ri i fiskalizimit do të aplikohet për sipërmarrjet që janë në marrëdhënie kontraktore me institucionet publike, për të vazhduar me tej në tre faza zgjerimi.

3-0 Tatim Fitim për bizneset me xhiro deri në 14 milionë lekë. Pragu i Tatim Fitimit ishte 5 milionë lekë xhiro në vit.

4- 0 TVSH për profesionet e lira deri në kufirin e qarkullimit vjetor 10 milionë lekë. Nga heqja e TVSH-për këtë kategori përfitojnë, avokatë, noterë, auditues, kontabilistë e vlerësues të pasurive të paluatshme. Këtë lehtësi do të vazhdojnë ta përfitojnë dentistët, të cilët e gëzonin prej rreth 5 vitesh.

5- Startup-et. Me ligjin e ri startupet do të trajtohen me disa forma lehtësuese. Ngrihet Bordi i Vlerësimeve të Startupeve Inovative dhe përjashtohen nga taksat për tre vitet e para.

Lexo: Ministri Shalsi: startupet do të kenë struktura mbështetëse dhe lehtësi

6- Mbi 10 milionë lekë xhiro- fermerët do të paguajnë TVSH dhe kjo e fundit do t’u kompensohet. Me këtë masë, rritet pragu pagesës së TVSH-së dhe rrjedhimisht kompensimit të tij nga 5 në 10 milionë lekë.

7- Zbret nga 20% në 5% TVSH për investimet në sport. TVSH zbret nga 20% në 5%. Me këtë masë pritet të përfitojnë më së shumti kompanitë dhe investimet për llogari të shërbimeve publike, si ndërtime dhe mirëmbajtje të infrastrukturave të ndryshme sportive për klubet sportive.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale