Sjelljet që ju bëjnë më të zgjuar


Për një kohë të gjatë është besuar se ne lindim me një nivel të caktuar inteligjence të cilën nuk mund ta ndryshojmë dot. Shkencëtarët kanë provuar të kundërtën. Ne mund ta rrisim nivelin tonë të inteligjencës nëpërmjet mësimit të aftësive të reja. Duke mësuar sjellje të reja, truri punon më shpejt dhe më mirë. Ja kush janë sjelljet që ju ndihmojnë të bëheni më të zgjuar :

1.Luani një instrument muzikor

Të luani në një vegël muzikore ju ndihmon  me aftësinë tuaj krijuese, analitike, linguistike, matematikore dhe shumë të tjera. Luajtja në një intrument muzikor ndihmon në zhvilllimin e ” Corpus Callosum” që lidh dy hemsferat e trurit  duke krijuar lidhje të reja. Një ” Corpus Callosum” i zhvilluar ndihmon në memorie, aftësitë vendimarrëse, zgjidhjen e problemeve dhe në mirëfunksionimin e trurit.

2.Lexoni

Të mirat e leximit ngjasojnë me ato të luajtjes me një vegël muzikore. Leximi i një libri të mirë ul nivelin e stresit dhe rrit ndjenjën e të qenit mirë me veten tuaj. Leximi ndihmon në zgjidhjen e problemeve, kuptimin e proçeseve dhe bashkëpunimin me njerëzit e tjerë. Kjo përkthehet në aftësi më të mira drejtimi në punën tuaj.

3.Ushtrohuni rregullisht

Ushtrimet e rregullta ndihmojnë trurin tuaj në prodhimin  e një proteine të quajtur BDNF. Kjo proteinë ndihmon memorien, , përqëndrimin dhe proçesin e të mësuarit. Disa shkencëtarë mendojnë se të qëndruarit ulur sjell efekte të kundërta.

4.Mësoni një gjuhë të re

Mësimi i një gjuhe të re ndihmon në përmirësimin e memories. Studimet kanë treguar se mësimi i një gjuhe të re ndihmon trurin tuaj të punojë më mirë. Këtu përfshihen proçeset e vendimarrjes dhe të zgjidhjes së problemeve. Mësimi i një gjuhe të re ndoshta mund të jetë çelësi i duhur që do ta çojë nivelin tuaj të intëligjencës në nivel tjetër.

5.Meditoni

Në vitin 1992, Dalai Lama ftoi shkencëtarin Richard Davidson të studionte valët e trurit të tij gjatë meditimit.Pyetja ishte a mund të gjenerojmë valë të ndryshme truri sipas vullnetit tonë. Kur Dalai Lama dhe murgjit e tij u futën në një meditim paqeje, valët e trurit të tyre ndryshuan dhe treguan një tru  që funksiononte në harmoni të plotë. Meditimi ka tërhequr shumë njerëz kohët e fundit për shkak se ky studim na tregon që mund të marrim kontroll të plotë mbi trurin tonë. Imagjinoni të jeni më besimplotë para një negocimi apo të rrisni mirëqënien tuaj përmes këtij proçesi. Sipërmarrësit po i afrohen dhe duan të dinë më shumë për meditimin, pasi e shikojnë si një mjet që mund të zhvillojë kapacitet e tyre.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Në Mars bëhet një vit nga identifikimi i personit të parë me Covid në Shqipëri. Prej asaj dite, zhvillimet e sipërmarrjes ishin tërësisht të tjetërsuara. Në kushte tërësisht të ndryshme, ata duhej ta merrnin ose ta linin çdo mundësi. Të hidhen në hapësira të panjohura, pa asnjë siguri se ku do të përfundonin, të tkurren apo fatkeqësisht të mbyllen.

Kur tashmë ka kaluar një vit, sipërmarrësit janë pak më të lodhur dhe njëkohësisht pak më të qartë për atë çfarë po ndodh. Në këtë numër të fundit vijnë sipërmarrës dhe kompani që reaguan me ritme po aq të shpejta sa pandemia, për të sjellë gjetje të reja. Nuk po flasim vetëm për kompanitë e teknologjisë, por edhe për nisma në bujqësi. Nuk po flasim vetëm për vendin tonë, por edhe për pothuajse të njëjtat strategji të ndjekura edhe nga kompani të mëdha ndërkombëtare.

Sot një vit, kuptojmë se ku kanë çuar hapat e ndërmarrë të disa të rinjve, si në fushën e produksionit, edhe në shërbimet teknologjike. Si kanë arritur të rimëkëmben brande të vjetra, apo të fuqizohen ato ekzistuese, duke shtuar gamën, përmirësuar cilësinë apo duke zgjeruar tregun.

Nëse ka një hap që nuk është ndalur, po aq sa mjekësia, është fusha e biznesit.  Gjetjet e reja dhe në formë të shpejtë rezultuan të jenë e vetmja zgjidhje. Paketat mbështetëse nga qeveria kanë tashmë një përmasë më të qartë në efektin e vakët të mbështetjes së biznesit.

Sfidat për sipërmarrjen vazhdojnë të forta edhe këtë vit.

Së pari, sipërmarrja është edhe më e ndërgjegjshme që pandemia do të qëndrojë edhe për disa kohë mes nesh.

Së dyti, kushtet e punës vijojnë të ndryshojnë dhe koha e zgjatur mund t’i kthejë ato në kushte bazë për të vijuar më tej.

Së treti, sipërmarrjes shqiptare i duhet të shtojë më tej përpjekjet në kushtet e rritjes së kostove dhe kërkesës së ulur. Janë rritur kostot e naftës dhe kostot e punës.

Së katërti, sipërmarrja duhet të operojë në një vit elektoral, kur performanca e administratës është në nivelet më të ulëta të çdo 4 vjeçari në pushtet dhe ku fushata elektorale “pezullon’ investimet e mundshme private, nxit investimet publike, por vetëm në interesa të veçantë dhe gjithnjë me orientim elektoral.

Vaksinimi i shpejtë dhe mbarëvajta e zgjedhjeve do të ishin një mundësi e mirë për sipërmarrjen vendase, duke lehtësuar sadopak efektet e pashmangshme të pandemisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale